Podijeli objavu

Svaki osjećaj, pa i neugodan, ima svoju svrhu i dobro je da svi budu razvijeni. Oni nas motiviraju da se na ispravan način suočimo s promjenama u okolini za koje procjenjujemo da nisu u našem interesu. Evo kako se nositi s djetetovom ljutnjom.

Prvi snažan poticaj koji dijete ima kada je ljutito jest da udari. Ako na trenutak zamislimo neku poslovnu zgradu u kojoj radi dvjestotinjak zaposlenika, možemo pretpostaviti da se velika većina tijekom dana naljuti. S obzirom na to da ljudi rijetko ljutnju izražavaju šakama, valja zaključiti da su tijekom života ili, bolje rečeno, djetinjstva naučili ovladati svojim prirodnim impulsima. Tu i tamo u novinama možemo pročitati da je netko ljutnju izrazio na neprimjeren način i za njega ćemo reći da nije prilagođen i da tek treba naučiti ovladati ljutnjom.

U tom su slučaju roditelji očito zakazali u odgojnom zadatku, a kako se to ne bi dogodilo i vama, evo nekoliko praktičnih savjeta kako djetetu pomoći da ovlada ljutnjom.

  1. Ustrajte na tome da dijete ljutnju iskaže riječima, a ne djelom.
  2. Ako ugrožava sebe, druge ili imovinu, strogo mu se suprotstavite i spriječite ga u tome.
  3. Potičite dijete da verbalizira uzrok ljutnje.
  4. Pomognite mu da preispita razloge svoje ljutnje, da poveže uzrok i posljedicu (ne vrijedi kod jako male djece jer im još nije izgrađen sustav za logičko povezivanje).
  5. Pokažite mu da razumijete njegove osjećaje. Primjerice, ako se dijete naljuti jer mu je mlađa sestra potrgala najdražu igračku, recite mu da razumijete njegovu ljutnju, umjesto da mu kažete: “Pusti je, ona je još mala.” Kakve veze ima to što je mala? Starijem je djetetu potrgala igračku i ono ima pravo biti ljutito. Vi se ne biste naljutili na to malo dijete da vam baci mobitel kroz prozor, iako ste mu prije toga rekli da ga ne dira, i pri tome vam isplazi jezik?
  6. Pokažite djetetu vlastitim primjerom. Kad ste ljutiti, recite to jasno i glasno, nemojte prikrivati simptome ljutnje samo zato što ste savršeni majka ili otac koji se ne smiju ljutiti. Neka djeca vide da su i roditelji ljudi, a ne neka nadnaravna bića koja savršeno kontroliraju svoje emocije.

Izvor: roditelji.hr

Podijeli objavu