Podijeli objavu

Svojevremeno, kada je čuvena Greta sina Enu upisivala u školu, na temelju liječničkog nalaza, školski pedagog joj reče:

“Drugarice Greta, vaš Eno bi trebao ići u specijalnu školu!”  Rijetko razumna i tolerantna, Greta će: “Neka on meni najprije završi ovu običnu!”

Greta, Greta, ni sama ne znaš koliko fališ Mostaru, a opet, toliko te vrijeme pregazilo, pa si sretna što te nema osim u uspomenama pokojeg preostalog Mostarca.  Ovdje ti je u modi samo specijalno obrazovanje i još specijalniji nepotizam uokviren u političko-državne investicije.

Specijalni ekonomisti, još specijalnijim političarima, smisliše specijalne banke kako bi u njima radila specijalno školovana, njihova djeca.  Investicije koje se financiraju iz takvih specijalnih banaka moraju biti, a kakve bi drugo i mogle,  specijalne.

Imamo i specijalne mostove koji ne premošćuju/spajaju ništa. Imamo i kružna raskrižja, koja bi zbunila i Einsteina, jer na sve sliče osim na kružnice. Kada smo kod tih cesta, mostarskih, mada se niti drugi nemaju čime pohvaliti (samo su mostarske najprljavije), onda nikako ne možemo zaobići specijalnu cestu, koju inače u svijetu zovu autoput ili autocesta.

E tu je tek sve neobično i specijalno.

Trasa autoceste se nekoliko puta mijenjala zbog političkih, ekonomskih i osobnih razloga stranaka i njihovih lidera. Vrijeme gradnje je premašilo sve moguće svjetski poznate rokove. Modaliteti financiranja su takvi da premašuju maštu dosad svih poznatih investitora.

Znači, sve je specijalno i drugačije, jer ništa nam inače nije kao kod ostalog svijeta.

Specijalna cesta državi treba, ali, specijalni političari, najprije vi uredite ove obične, postojeće ceste! Ovakav savjet bi vam i Greta dala. Jedino nismo sigurni što bi rekla za MMF i akcize, za to bi morali smisliti specijalno objašnjenje, ako vam ga prihvati.

U svoje vrijeme je bila pučki savjetnik gradonačelnika, ni u čemu specijalna, kao ovi danas, čak se normalno i transparentno kurvala, pa tko smije, neka izvoli.

Govorila ona javno i jako glasno, ukazivala na nasilno donošenje nesvojstvenih običaja Mostaru i na njih se tako ljutila da su je čuli i počinitelji, a i oni koji su morali u ime grada reagirati. Bogu se molila tako da je prizivala takav vodostaj i poplavu u gradu, s molbom da Neretva sve seljake odnese. Takva je bila da su je čuli svi gradonačelnici i prije i poslije Brace Andrića.

Ljubo, pamtiš je i ti, a kada bi uključio malo sjećanje i razum, sigurni smo da u gradskoj upravi za mnoge ne bi bilo mjesta.

Uvažavala bi se činjenica da je grad od rudnika potkopan, da su zgrade tako projektirane i na takvom tlu da je i cigla na krovu viška, a ne cijele mansarde.

Grad bi se širio sjeveru i jugu, pa ne bi bilo potrebe kopati ga za šire kanalizacije kao posljedicu sranja političara i specijalnih inženjera HDZ-a i SDA.

Voljeli bi vidjeti susret Grete s Marinom Deronjić, ili griješimo, možda bi je ova druga nadlajala, ipak je ona u HDZ-u? Zanimljiv bi bio i komentar na trotoare Hase Pekušića i uličnu rasvjetu u Podveležju. Može li je itko zamisliti ispred gradske vijećnice ili ti Treće osnovne?

Draga Greta, ne žali, bolje da te nije, jer u ovom razrušenom, porušenom, pa devastirajuće dograđenom gradu, ulice koje ujutro budu svečano otvarane, u istom danu se kopaju, pa krpe, tako da je već sutra sve po starom i staro!

Kako bi te lijepo bilo vidjeti kao člana uprave Elektroprivrede Herceg Bosne, pa da vrisneš: “Sejaci!” Dobro to ti ne bi prošlo i Gilja bi se prepoznao, a ipak, on je glavni.

Pa dobro, neka tebe gore ili tamo gdje već jesi, ova država, ovaj grad, u specifičnim, iliti specijalnim, uvjetima propada, ako ti je lakše, ipak je Mostar u tome specijalniji od drugih. Mi imamo dva doživotna šefa, jer specijalaca kakvi su Čović i Bešlić i Eno bi se postidio.

 

Piše: Habiba

 

Podijeli objavu