Podijeli objavu

Nedavno je u Njemačkoj, u gradu Offenburgu održano svjetsko finale Dance World Cup Offenburg 2017., na kojem su od 23.06. do 01.07.2017. sudjelovali plesači iz 47 zemalja svijeta. Balet Mostar Arabesque je sa svoje četiri koreografije u različitim kategorijama, u sveukupnom plasmanu osvojio veći broj bodova  ( prosjek 73,00), nego na Balkanskim kvalifikacijama. Podsjetimo, da su se Balkanske kvalifikacije održale 11.2. 2017. u Zenici, na kojima se BMA predstavio sa svojim repertoarom i sa 4 koreografije, zasluženo se kvalificirao na svjetsko finale. Povodom finala DWC 2017., direktorica BMA, prof. Arleta Ćehić je izjavila:

„Sama organizacija puta nije bila nimalo laka, ali se sve teškoće na kraju relativiziraju u odnosu na dobiveno iskustvo djece. Pravi je doživljaj dijeliti ogromni prostor za zagrijavanje, kao i binu, sa baletnim akademijama iz Portugala, Engleske, Njemačke, gdje neposredno možete vidjeti veliku posvećenost i kontinuitet u radu. Na njihovu sreću, i njihova društvena sredina se odnosi drugačije prema tom vrhunskom sportu i umjetnosti. Nadam se da će refleksija dobivenog iskustva biti poticaj za daljnji rad, ne samo djece koja su bila u Offenburgu, nego i ostalih balerinica, koje imaju želju da jednog dana zaplešu u takvom kontekstu.“

Nadalje, prof. Ćehić podsjeća na plodonosnu 2016./17., gdje je u okviru suradnje s direkcijom baleta Narodnog pozorišta Sarajevo, udruge Let.ba i američke ambasade, u 11. mjesecu 2016., u Mostaru  gostovala Carolyn Dorfman Dance Company iz New Yorka i djeci Balet Mostar Arabesque i ostalim zainteresiranima, održala nadahnjujući workshop modernog pokreta i promišljanja.

U istom mjesecu je BMA održao treći po redu mini- koncert za djecu i mlade s  poteškoćama u razvoju i posebnim potrebama, i uručio novčanu donaciju Udruzi Sunce, a u 12. mjesecu je po drugi put bio dio mjuzikla „Dvoje iz Galileje“ u režiji Richarda Monteza i svojim jedinstvenim performansom uveličao ovaj događaj koji se događao u Čitluku.

Pored tradicionalnog otvaranja Večernjakovog pečata i Malih Melodija Mostara, BMA je uvijek spreman odazvati se događajima i Festivalima za djecu s poteškoćama u razvoju (United World College), kao i završnim svečanostima osnovnih i srednjih škola u Mostaru.

Ipak, posebno mjesto pridaje velikom uspjehu tri svoje balerine: Nike Banović (12 godina), Ive Stanić (13 godina) i Ene Macić (12 godina), koje su na Drugom državnom i prvom regionalnom natjecanju baleta Balance od 27.- 29.5.2017. u Sarajevu, u VII kategoriji srednjih baletskih škola, osvojile dva druga i jedno treće mjesto. „U konkurenciji srednjih baletnih škola iz Beograda, Pančeva i Sarajeva, to je svakako  svojevrsno priznanje radu našeg baleta, koji ima neusporedivo skromnije uvjete rada“,  istakla je prof. Ćehić.

Poslije 14.7. i sudjelovanja u obilježavanju godišnjice obnove Starog mosta u Mostaru, slijedi ljetna pauza, nakon koje se vraćaju uobičajenom usvajanju novih znanja i priprema za sljedeći koncert i natjecanja.

Uredništvo

 

Podijeli objavu