Podijeli objavu

Na sajmu vojne industrije koji je održan u Beogradu firma TRB iz Bratunca (Bosna i Hercegovina) predstavila je svoj novi proizvod, poluautomatski pištolj RS9 kalibra 9x19mm. Iako je TRB u bivšoj Jugoslaviji bila firma koja se bavila remontom naoružanja, sada ga i sama proizvodi.

Firma TRB je nakon privatizacije izašla na tržište sa nekoliko novih proizvoda. Između ostalog na sajmu u beogradu predstavljen je i kontejner koji se jednako može koristiti i u vojne, ali i u civilne svrhe. Ovi kontejneri imaju mogućnost proizvodnje struje i prečišćavanja vode, što je posebno interesantno afričkom tržištu zbog čestih nestajanja struje i nedostataka vode za piće. Nakon privatizacije TBR-a uloženo je višr miliona KM.

Gore navedeni model pištolja je jedan od dva najveća projekta TBR-a koji treba da osigura prodor TBR-a na strano tržište. Što se tiče remonta vojne opreme TBR ima desetogodišnje ugovore sa vojnom industrijom iz Namibije i Zambije, a predstavnici ovih dviju industrija su posjetili Bosnu i Hercegovinu kako bi počeli pregovore o nastavku saradnje. Osim toga bitno je napomenuti da TBR ima svoje ispostave i u Švicarskoj, Austriji i Dubaiju.

TRB trenutno zapošljava 150 radnika, ukljućujući i inžinjere koji su zaduženi za osmišljavanje i projektovanje novih proizvoda.

2016-ta godina je bila veoma uspješna za vojnu industriju u Bosni i Hercegovini. Naime te godine izvezeno je 144 miliona KM vrijednosti vojne opreme, a uvoz u istoj godini iznosio je 8 miliona KM. Ovaj podatak jasno govori o snazi vojne industrije u Bosni i Hercegovni. Dodatnih 27 miliona KM vrijednosti izvezeno je eksploziva i pirotehničke opreme, a uvezeno 16 miliona.

Bitno je napomenuti da je jedina firma iz oblasti namjenske industrije koja je propala u poslije ratnoj Federaciji Bosne i Hercegovine mostarski “Soko” koji se prije rata bavio proizvodnjom aviona. Dok su za isto vrijeme u RS-u opstale samo tri.

Vojna industrija u Fedraciji BiH je dugo vremena grcala u dugovima i besparici, ali je sada došlo vrijeme sve vise i vise firmi posluje pozitivno i izvoze sve vise i vise. . Uskoro detalji o visemilionskim ugovorima  bosanskohercegovacke namjenske industrije koja raste. 

 

Podijeli objavu