Podijeli objavu

Izuzetno velike poplave počele su u subotu Teksasu u području koje je pogodio uragan Harvey, najsnažniji koji je pogodio Sjedinjene Države od 2005. godine, a vlasti su upozorile da će obnova potrajati godinama.

Pošto je u petak oko 22 sata po mjesnom vremenu pogodio tu južnu državu u kategoriji 4 od mogućih 5 na ljestvici, uragan Harvey je oslabio na tropsku oluju s vjetrom od 110 km/sat, prema podacima koje je u 20 sati u subotu objavio Nacionalni centar za uragane (NHC).

No njegovo vrlo sporo napredovanje, samo 4 km/sat čini Harveya vrlo opasnim jer će ‘obilne kiše’ nastaviti padati u tom području nekoliko dana.

‘Poplave su izuzetno velike’, upozorio je NHC i rekao da do četvrtka mogu padati obilne kiše koje će izazvati ‘katastrofalne i potencijalno smrtonosne poplave’.

Operacije spašavanja su počele na terenu, no zasad nema dojava o žrtvama, rekao je guverner države Teksas Greg Abbott, ali i izvijestio da su ‘štete vrlo velike’ na pojedinim područjima te upozorio na ‘izuzetno velike poplave’.

Američki predsjednik Donald Trump, koji je u petak potpisao izjavu o prirodnoj katastrofi, pozvao je u subotu ekipe na punu mobiliziranost jer će se posljedice Harveya osjetiti idućih dana.

Slika koja se pružala u subotu ujutro u područjima koja je pogodio Harvey bile su apokaliptične: ceste poplavljene, kuće bez krovova, srušeni panoi za prometnu signalizaciju, istrgnuti žljebovi, iščupana stabla leže na tlu.

Najteže je pogođen grad Rockport s 10.000 stanovnika, od kojih je dvije trećine evakuirano. Ondje je ozlijeđeno desetak stanovnika od posljedica pada crijepova i stabala.

Evakuacije su provedene i drugdje, pa je sablasno prazan bio grad na obali Corpus Christi koji inače ima 300.000 stanovnika, no većina ih je evakuirana.

Oko 4500 zatvorenika iz kaznionice u gradu Rosharon na jugu Houstona moralo je biti evakuirano jer je počela prodirati voda iz obližnje rijeke.

Guverner Teksasa je rekao da je više od 338.000 potrošača ostalo bez struje i da će ‘to potrajati nekoliko dana’.

Brian McNoldy, stručnjak za uragane na sveučilištu u Miamiju rekao je kako je ‘dosta neobično’ da uragan prolazi područjem ‘možda i šest dana’.

Osim kiša Harvey je izazvao i rast razine mora koje bi u pojedinim dijelovima moglo narasti za četiri metara.

Na teksaškoj obali je gotovo trećina rafinerija za preradu nafte iz Sjedinjenih Država, a u Meksičkom zaljevu 20 posto američke proizvodnje.

Prema zadnjim podacima objavljenima u subotu u podne, 112 platforma je evakuirano, što je 24,5 posto dnevne proizvodnje sirove nafte i 26 posto plina.

Hravey je u Sjedinjenim Državama dozvao u sjećanje traumu iz 2005. kada je uragan Katrina izazvao humanitarnu katastrofu s više od 1800 mrtvih i razorio cijele četvrti New Orelansa i susjedne Louisiane.

Nespremnost za takvu prirodnu katastrofu i teški propusti na razini savezne države imali su dramatične posljedice. Tadašnjeg predsjednika Georgea W. Busha optužili su za ravnodušnost prema stanovništvu inače vrlo siromašne regije nastanjene uglavnom crnačkim stanovništvom.

Izvor: Hina

Podijeli objavu