Podijeli objavu

Koncem prošlog mjeseca državljanin Turske Y. H. (1957) Policijskoj upravi Mostar prijavio je da mu je nepoznata osoba ukrala novac iz torbice dok se nalazio u Starom gradu. Bio je to tek jedan u nizu razočaranih turista koji je posjetio grad na Neretvi, a iz njega se svom domu vratio razočaran.

Koncem prošlog mjeseca državljanin Turske Y. H. (1957) Policijskoj upravi Mostar prijavio je da mu je nepoznata osoba ukrala novac iz torbice dok se nalazio u Starom gradu. Bio je to tek jedan u nizu razočaranih turista koji je posjetio grad na Neretvi, a iz njega se svom domu vratio razočaran. Džeparenje i prosjačenje već godinama jedan su od najvećih problema s kojima se suočavaju turistički radnici i MUP u Mostaru.

Dobri pokazatelji

Glasnogovornik MUP-a HNK-a Ljudevit Marić navodi da u vezi s ovim, osim u Mostaru, postoje problemi i na ostalim turističkim destinacijama u Hercegovini. Iz MUP-a su i ranijih godina tvrdili da kod prosjačenja nailaze na objektivne probleme s obzirom na to da zakoni nisu kvalitetno formulisani, odnosno da pojedine ustanove u Mostaru i Hercegovini nemaju dovoljno kapaciteta kako bi se na ovom problemu radilo detaljno i predano. Prosjaci na mjestima na kojim se kreću turisti iz svih dijelova svijeta, obično nemaju lične dokumente, a većina ni adrese prebivališta na području Mostara. Također, u Centru za socijalni rad nemaju dovoljno prostora za maloljetnike kojih je iz godine u godinu na ulicama i pločnicima Mostara sve više.

– Svake turističke sezone imamo niz akcija s ciljem sprečavanja prosjačenja u Mostaru, ali i na ostalim destinacijama u županiji koje su mamac za turiste. Sve dosadašnje akcije imale su pozitivan rezultat, ali se s prosjačenjem nismo uspjeli do kraja izboriti zbog objektivnih problema na koje ne možemo utjecati. Posljednji pokazatelji su dobri i osobno vjerujem da bi se uskoro tomu u potpunosti moglo stati ukraj. Mislim da idemo k tomu, rekao nam je Marić.

Podsjetio je i da je što se tiče džeparenja, u ovoj turističkoj sezoni zabilježeno oko 20 slučajeva ili pokušaja izvršenja krivičnog djela, i to najčešće od maloljetnih osoba. Najčešće se, kaže, otuđuju torbe za koje se vjeruje da u unutrašnjosti kriju novac.

Profesionalci

– Osim maloljetnih lica, imamo i “profesionalce” na koje smo dosad skretali pažnju svim turističkim radnicima, Turističkoj zajednici, kao i samim građanima, od kojih smo tražili da turistima skrenu pažnju na ovaj objektivni problem, dodao je Marić.

Za osobe sklone džeparenju i prosjake pouzdano se zna da u Mostar dolaze iz drugih gradova, dok organizatori njihovih dolazaka i “zanata” na ulicama grada zasad nisu poznati.

(Oslobođenje)

Podijeli objavu