Podijeli objavu

Rim — Papa Franjo u nedjelju je pozvao na solidarnost i zatražio da se poštuju prava muslimanske manjine, pripadnika naroda Rohingya nakon nasilja s 92 poginule osobe u Mjanmaru proteklih dana.

“Stižu mi žalosne novosti o progonu pripadnika vjerske manjine, naše braće Rohingya”, kazao je Papa pred više hiljada okupljenih na Trgu svetoga Petra u nedjelju u podne.

“Želio bih im izraziti svoju bliskost i Svevišnjega pozvati da ih spasi te da podstakne muškarce i žene dobre volje da doprinesu poštivanju njihovih prava”, dodao je papa Franjo, koji bi, po nepotvrđenim informacijama krajem novembra trebao posjetiti Mjanmar i Bangladeš.

Od petka traju siloviti sukobi između pripadnika policije i pobunjenika iz naroda Rohingya u kojima su smrtno stradale najmanje 92 osobe, među kojima 12 pripadnika snaga sigurnosti.

Mediji pišu da su u subotu mjanmarske vlasti otvorile vatru na civile koji su bježali prema Bangladešu. Oni izvještavaju i da su nedavno Mjanmar i Bangladeš posjetili članovi vatikanske delegacije koja priprema Papinu posjetu tim dvjema zemljama krajem novembra. Vatikan još nije zvanično potvrdio tu informaciju.

U februaru je papa Franjo osudio odnos prema pripadnicima naroda Rohingya, koje “muče, zlostavljaju i ubijaju jer nastoje održati svoju tradiciju i vjeru” u Mjanmaru. Dodao je da je riječ o “dobrim i miroljubivim ljudima koji već godinama pate”.

Pripadnici naroda Rohingya u Mjanmaru se, zemlji s oko 90 posto budista, tretiraju kao stranci, iako ondje žive već generacijama.

Smatra ih se imigrantima iz Bangladeša i naziva “bengalcima” s obzirom na to da je izraz “rohinjgya” tabu u Mjanmaru, većinski budističkoj zemlji obilježenoj utjecajem radikalnih redovnika koji osuđuju muslimane kao prijetnju. U saveznoj državi Rakhine živi ih oko 1,1 miliona, prenosi federalna.ba vijest agencije Hina.

 

(StarMo)

Podijeli objavu