Podijeli objavu
Kineski stručnjaci počeli su raditi na razvoju sličnog prijevoza kakav je i Hyperloop, međutim oni žele imati tri puta veće brzine. Putnici bi u vakuumskim kapsulama jurili uz pomoć magnetske levitacije.

I dok se Muskov Hyperloop čini kao ekstremno brzi prijevoz budućnosti, iz Kine bi mu trebala stići još brža konkurencija.

Kako prenosi Quartz, Kina je počela raditi na razvoju ‘brzog letećeg vlaka’ koji bi mogao dosegnuti brzine od 4000 km/h. Taj ‘leteći vlak’ bi trebala biti putnička kapsula koja uz pomoć magnetske levitacije juri kroz vakuumsku cijev, nešto slično kao Hyperloop. No, Muskov projekt cilja na brzine od “samo” 1200 km/h.

Usporedbe radi, tih 4000 km/h bilo bi oko četiri puta brže od brzine putničkih zrakoplova ili tri puta brže od brzine zvuka. Prvi korak kineskim znanstvenicima će biti dostići brzinu od 1000 km/h, a njihova verzija kapsule bi trebala biti prva koja je dizajnirana za nadzvučne brzine i tako preduhitriti Muska. Kako bi se izbjegli šokovi za organizam, vlak bi trebao biti dizajniran tako da ubrzava sporije od putničkog aviona. U konačnici, Kina planira ovaj vlak ponuditi i drugim zemljama.

Kalifornijski Hyperloop One (koji nema veze s Muskom) nedavno je objavio da su u testu ostvarili brzinu od 310 km/h, a njihov rekord je ubrzo srušio njemački tim sa 323 km/h.

Izvor: 24 sata

 

Podijeli objavu