Podijeli objavu

Uvijek, kada se ovakva medijsko-obavještajno-politička svinjarija dogodi, postavlja se pitanje ko je imao koristi od štete koja je nanesena barem dvjema državnim insitucijama, Tužiteljstvu i SIPA-i?

Tvrdnje Gordane Tadić, v.d. glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH na prekjučerašnjoj konferenciji za medije da je bila prisluškivana i praćena od strane Agencije za istragu i zaštitu (SIPA) zajedno sa Ružicom Jukić, zamjenicom predsjdnika VSTV-a, već jučer su se pokazale besmislene, lažne i izmišljene. Kao što je falisifikat i izmišljotina bio njen krunski dokaz, navodni dokument kojeg je tužiteljici Tadić dostavio navodni novinar Josip Šimić o navodno prisluškivanju Tadićke i Jukićke.

I, šta ćemo sada, nakon što je v.d. glavne tužiteljice uhvaćena u laži? Šta da se radi nakon što je notorni “novinar istraživač” Šimić iznova prokazan kao teško ubrojivo čeljad u kojeg, kao u poštansko sanduče,  različite interesne grupe advokati, špijuni, poltičari, pravosudni djelatnici ubacuju različite dokumente, šopaju ga “željama i pozdravima” bez mrve straha da će ih on provjeravati prije nego što ih pusti u javni opticaj.

 

ŠIMIĆEVO SANDUČE

U svakoj ozbiljnoj državi situacija u kojoj državna tužteljica optuži državnu policijsku agenciju da je špijunira, bio bi to prvorazrednan skandal. Kod nas nije, ili jeste kratkoročno, jednodnevno, jer za razliku od ozbiljnih država gdje su državni tužitelji visokoprofesionalna, odgovorna, kompetentna čeljad, u BiH to nije slučaj.

Uvijek, kada se ovakva medijsko-obavještajno-politička svinjarija dogodi, postavlja se pitanje ko je imao koristi od štete koja je nanesena barem dvjema državnim insitucijama, Tužiteljstvu i SIPA-i? (Nedavno se to, po skoro identičnom obrascu desilo sa OSA-om, nakon čega je smijenjen Nikola Špirić sa mjesta predsjednika Komisije za nadzor obvještajne zajednice.) Naravno, ovakva ameterska, providna muljaža ide na ruku onima, brojnim dobro politički i interesno umreženim, kojima nikakvo državno pravosuđe, zajednička policijska agencija, kao ni državna Transportna agencija, ne odgovara.

Prema informacijama portala “SB ” ideja o kompromitiranju SIPA-e izvorno je potekla iz Visokog sudskog i tužiteljskog Vijeća. Učinjeno je to na poticaj advokatskog kruga oko Fahrudina Radončića, koji je, pokazalo se to u brojnim odlukama ove pravosudne institucije, klijentelizmom, medijskim pritiskom i ucjenama, stavio pod kontrolu ključne ljude VSTV-a. Naravno da je u tome imao aktivnu podršku Dragana Čovića, koji preko bliskog suradnika iz čelništva HDZ-a Mije Krešića, koji je blizak rođak tužiteljice Tadić, asistirao u ovoj “igranki”.

 

SIPA-NJE FALSIFIKATA

Činjenicu da je “najiscrpnije” i “najekskluzivnije” informacije o skandalu sa falsificiranim dokumentom SIPA-a imao televizijski servis Milorada Dodika RTRS (čiji se novinar “slučajno” našao u jednoj provincijskoj kafani u Istočnom Sarajevu, gdje je zatekao “istraživača” Šimića sa “partnerima” iz Tužiteljstva), ne treba dodatno pojašnjavati.

Jer je nezamislivo da su u ovakvim poslovima, koji potkopavaju krhki autoritet državnog aparata, policije, javne i tajne, tužiteljstva… Dodik ne pojavi barem u jednoj od epizoda, ovoga puta medijskoj.

Novi Vjetar

Podijeli objavu