Podijeli objavu

Hrvatski član Predsjedništva BiH i lider HDZ-a BiH, Dragan Čović, u nedavnom intervjuu za jednu lokalnu TV-stanicu u Mostaru, po mnogima je po prvi put “iscrtao” granice trećeg, hrvatskog, entiteta u Bosni i Hercegovini.

Ono što je, po mišljenju analitičara bh. političke zbilje zanimljivo, jeste trenutak u kojem se Čović otvoreno založio za uspostavu trećeg entiteta, iz čega zaključuju kako je i ta politička inicijativa iskoordinirana sa predsjednikom Republike Srpske i liderom SNSD-a, Miloradom Dodikom.

U intervjuu stanici “Naša TV” iz Mostara, predsjednik HDZ-a BiH, Dragan Čović je pored ostalog ponovio zahtjeve za izmjenama Izbornog zakona, kako Hrvatima u BiH njihove političke predstavnike ne bi birali drugi. Ujedno je podsjetio da su prije izmjena, nametnutih od Visokog predstavnika međunarodne zajednice, Hrvati, tvrdi Čović, imali pola

“Šta god neko mislio o tom trećem entitetu, čak i unutar hrvatskog naroda i međunarodne zajednice i među Bošnjacima – primarno među Bošnjacima. Znači, neće nam biti drugog izlaza iz ove situacije. A tražimo i ostavili smo mogućnost za bezbroj rješenja”, izjavio je Čović.

Na pitanje koje se odnosilo na to koji bi dijelovi BiH činili treći entitet, kojem se zamjera da ne bi mogao obuhvatiti sve Hrvate u BiH, Dragan Čović je uz ostalo odgovorio:

“U svakoj organizaciji Bosne i Hercegovine u kojoj će Hrvati biti definirani kao konstitutivan i suveren narod, bit će i naša Posavina i naše Žepče i dio središnje Bosne, kao i dio Hercegovine. To je odgovor svima”, poručio je Čović.

Lider HDZ-a BiH i hrvatski član Predsjedništva BiH, Dragan Čović smatra da će se na taj način zaštititi jezgro Hrvata u BiH, te stvoriti ambijent da ljudi ostaju i da se ne raseljavaju.

Dragan Čović nacrtao granice trećeg entiteta u BiH 1

bhdijaspora.net
Podijeli objavu