Podijeli objavu

Brojne organizacije kao i lideri opozicije u entitetu Republika Srpska posljednjih dana upozoravaju da se pripremaju veliki protesti na ulicama ovog entiteta. Nezaposlenost, slabe penzije, kriminal u vrhu vlasti RS-a i brojni drugi faktor doveli su narod na prosjački štap, a kap koja je prelila čašu je smjena glavnog revizora Duška Šnjegote.

Njegovi izvještaji pokazali su veliki deficit u budžetu pa je vladajuća elita svim silama krenula u obračun s jedinom nezavisnom institucijom u RS-u. Sve je to donijelo rezultat pa je Šnjegota podnio ostavku. A onda je nastao pravi haos jer je kompletna opozicija u RS-u ustala na noge.

Vrag je odnio šalu pa je Vukota Govedarica, predsjednik SDS-a, najavio da je spreman pobiti se ako Šnjegota ode. Reagovali su i ostali opozicionari kao što su Mladen Ivanić, Dragan Čavić i Branislav Borenović. Dodik je ostavku naravno pozdravio.

Nasilje nije rješenje, Lukač zabrinut

A nakon svih reakcija, javnost je s razlogom postala zabrinuta jer sve se glasnije priča o velikim protestima na ulicama Banjaluke i ostalim gradovima u manjem bh. entitetu. Stvar je postala toliko ozbiljna da se danas medijima i javnosti obratio Dragan Lukač, predsjednik MUP-a Republike Srpske.

On je u zabrinutom tonu rekao da policija neće tolerisati bilo kakve nasilne ispade poručivši da je policija spremna za sve moguće situacije uključujući i nasilne nerede.

“Znamo da godinama postoje oni koji priželjkuju da se u Republici Srpskoj neke stvari rješavaju nasiljem na ulicama. U Banjaluci se u proteklim godinama znalo dešavati da dođe do određenih demonstracija koje su nekada bile i nasilne, ali policija je uvijek za to imala spreman odgovor”, rekao je Lukač.

Istovremeno, iz RS-a dolaze informacije da se policijske snage posljednjih dana grupišu kao da se nešto veliko spreman. Najave su zaista ozbiljne i ko zna šta nas može očekivati u narednim danima. Za nadati se da nasilja neće biti, i ako se narod pokrene i izađe na ulice, treba biti svjestan da lupanje i razbijanje nije rješenje…

Podijeli objavu