Podijeli objavu

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je na diplomatski pristup u odgovoru na najnovija testiranja projektila koje je provela Sjeverna Koreja kako bi se riješilo to pitanje, dodavši da bi situaciju općenito trebao usmjeriti u pravcu procesa razoružavanja, javlja u subotu dpa.

Sjeverna Koreja je rano u utorak ispalila balističku raketu srednjeg dometa iznad sjevernog japanskog otoka Hokkaida koja je zatim pala u more. Pjongjang se pozvao na pravo na samoobranu zbog “neprijateljskih planova” Sjedinjenih Država koje trenutačno sudjeluju u godišnjoj vojnoj vježbi sa Seulom.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda u utorak je “oštro” osudilo sjevernokorejsko ispaljivanje balističke rakete u izjavi koju je njegovih petnaest članica jednoglasno odobrilo nakon trosatnog zasjedanja.

“Ponovo smo u vrlo teškoj situaciji s novim testiranjem projektila u Sjevernoj Koreji. Usprkos tome, čvrsto vjerujem da se to mora rješavati diplomatskim putem”, kazala je Merkel.

Prema njezinim riječima, treba pokrenuti napore usmjerene prema procesu razoružavanja te da u tome odlučujuću ulogu imaju i NATO i Rusija. Podsjetila je na potpisivanje sporazuma s Iranom zahvaljujući zajedničkom diplomatskom djelovanju te rekla da “također treba razviti slične aktivnosti i u odnosu na Sjevernu Koreju”.

Izvor: DPA

Podijeli objavu