Podijeli objavu

Umjesto da emotikoni budu fiktivni, svojevrsni simboli za sve ljude, u posljednje vrijeme sve su izraženiji napori da emotikoni budu što bliži stvarnim ljudima i svoj njihovoj raznolikosti. Jasno, s tim dolazi i niz novih problema – što je ovih dana demonstrirao i Facebook.

Na najznačajniju društvenu mrežu na svijetu ovih dana stiglo je 125 novih emotikona, vezanih uz prikaz svih vrsta obitelji svih boja kože. Windowsi 10 su u proteklih godinu dana dobili podršku za 52 tisuće različitih obiteljskih kombinacija emotikona (prije nego je standard uopće uspostavljen), no na Facebooku su stvari i dalje ograničene.

Ikonice koje predstavljaju obitelji su dostupne samo u jednom tonu te nema onih gdje su članovi različite boje kože. Istini za volju, Unicode Recommended For General Interchange (RGI) još uvijek nije izlistao takve prikaze, no i dalje je riječ o valjanim emotikonima.

Problem s kojim se Facebook susreo je zapravo standard. Kako bi sve platforme i svi u IT svijetu imali sličan prikaz, potrebno je imati standard, koji za sada još uvijek ne postoji u smislu ‘proširenih obiteljskih prikaza’. Još jedan od problema vezanih uz raznovrsnost je i to da Facebook Messenger u trenutku pisanja teksta još ne podržava najnovije emotikone s Facebooka.

Koliko sve ovo pak pojednostavljuje svakodnevno korištenje emotikona dobro je pitanje pa se na virtualnim tipkovnicama i dijelovima sučelja za pristup emotikonima oni nastoje grupirati i pojednostaviti. Igre s raznolikosti se tek trebaju standardizirati, piše TechCrunch. Nešto više detalja o Facebookovim naporima vezanim uz raznolike emotikone moguće je pročitati na stranicama Emojipedije.

Izvor: TechCrunch

Podijeli objavu