Podijeli objavu

November 02, 2011, 12:41:35 PM

‘Klanovi u Hercegovini uključeni su u pranje novca, prijevaru, utaju poreza i povezani su s najvećom hrvatskom strankom, HDZ-om… Droga također prolazi neometano iz Crne Gore kroz Hercegovinu do hrvatske obale’, piše u američkom izvješću koje ledi krv u žilama.

WikiLeaks je objavio šokantan tajni dokument Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu o kriminalu i korupciji na području Bosne i Hercegovine od 25. srpnja 2006. godine.

Izvješće je temeljeno na javnim podacima, ali i informacijama državnih institucija, poput carine, sigurnosne agencije SIPA, Ministarstva sigurnosti, “brojnih bivših američkih policijskih službenika embedanih među lokalne pravosudne agencije putem programa ICITAP američkog ministarstva pravosuđa”. U njemu stoji kako “kriminalni klanovi povezani s političarima i političkim strankama i dalje napreduju i opisani su kao najveća prepreka za pristup Europskoj uniji”.

Spominju se veće političke stranke, pa tako i bosanskohercegovački HDZ.

SDA, SDS i HDZ godinama su zlorabile svoje pozicije

“Brojni lideri velikih političkih stranaka bili su kazneno prijavljeni ili se široko vjerovalo da su sudjelovali u koruptivnim aktivnostima. Među njima su i bivši član tročlanog Predsjedništva BiH Dragan Čović (HDZ), aktualni predsjednik Republike Srpske Dragan Čavić (SDS), bivši premijer RS Dragan Mikerević, sadašnji ministar vanjskih poslova BiH Mladen Ivanić (PDP), sadašnji premijer RS Milorad Dodik (SNSD) Branko Dokić (PDP), Hasan Čengić (SDA) Ante Jelavić (HDZ) i predsjednik ustavnog suda BiH Mato Tadić”, navodi se u izvješću američke ambasade 2006. s oznakom “tajno”.

“Vodeće nacionalističke partije u BiH – SDA (bošnjačka), SDS (srpska) i HDZ (hrvatska) – godinama su zlorabile svoje pozicije u glavnim vladinim institucijama, poduzećima u državnom vlasništvu i privatnim kompanijama kako bi priskrbile privatnu i političku korist… Većina korupcije na političkoj razini bila je usmjerena na zloporabu institucija poput carine, porezne uprave, sektora drvne i energetske industrije”, nabrajaju.

Svi njihovi zločini

U izvješću se opisuje ili tek spominje da su ove strukture uključene u krijumčarenje droge, cigareta, oružja i ljudi, gušenje pravosuđa usporavanjem istraga i sudskih procesa, pronevjere dokumenata i “putnih isprava poput putovnica i viza koje su omogućile kriminalcima da slobodno putuju”, pomaganje ratnim zločincima, kao i napuhivanje nekretninskog tržišta, pranje novca kroz upravljanje kompanijama u BiH koje uključuju banke, benzinske stanice, kladionice, restorane, draguljarnice, zaštitarske tvrtke, restorane, kompanije za razminiranje, građevinske firme, telefonske kompanije, i tvrtke za uvoz i izvoz!

‘Hrvatska odbila izručiti Jelavića’, a odbija i dan danas!

“Ante Jelavić je navodno ilegalno izvukao milijune dolara u HDZ kroz Hercegovačku banku. U listopadu 2005. on je osuđen na deset godina zatvora zbog bankarske prijevare, ali je pobjegao u Hrvatsku koja je odbila izručiti ga”, navodi se u dijelu izvješća koje se odnosi na “mostarsku”, odnosno “hercegovačku skupinu”. Kao što znamo, Ante Jelavić i dan danas živi u Zagrebu, unatoč sporazumima hrvatskog i bosanskog ministarstva pravosuđa o izručivanju kriminalaca. No, zato su procesuirani njegovi otmičari koji su ga u gepeku prevezli preko granice s BiH, gdje bi trebao služiti zatvorsku kaznu.

No, za Hrvate je možda najšokantniji dio koji govori o “hercegovačkom klanu”, koji je uz sandžački i albanski mafijaški klan posebno izdvojen u dijelu “najveći tipovi grupa organiziranog kriminala”.

“Klanovi u Zapadnoj Hercegovini gdje dominira hrvatsko stanovništvo uključeni su u pranje novca, prijevaru, utaju poreza i povezani su s najvećom hrvatskom strankom, HDZ-om, koja je primila milijune neproknjiženih donacija od bosansko-hrvatske dijaspore u Hrvatskoj. Droga također prolazi neometano iz Crne Gore kroz Zapadnu Hercegovinu do hrvatske obale”, navodi se u izvješću.

Podijeli objavu