Podijeli objavu
Sjeverna Koreja provela je u nedjelju šesti po redu i najsnažniji do sada nuklearni pokus. Tvrde da su uspješno testirali hidrogensku bombu. Uslijedile su reakcije.

Kako javlja AP Trump je nakon posjeta crkvi u Washingtonu na novinarsko pitanje o mogućem napadu SAD-a na Sjevernu Koreju kratko poručio: “Vidjet ćemo…”

Sjeverna Koreja provela je u nedjelju šesti po redu i najsnažniji do sada nuklearni pokus, a njezin vođa Kim Jong Un, jedan od najmlađih šefova država na svijetu, uživa apsolutnu moć i raspolaže s razornim naoružanjem, uključujući i upravo testiranu hidrogensku bombu, javljaju svjetske agencije i ističu da je detoniranje H-bombe označilo dramatičnu eskalaciju napetosti između izolirane komunističke zemlje i SAD-a te njegovih saveznika.

Trump je prvi puta reagirao pet sati nakon napada. Na Twitteru je napisao da su akcije koje poduzima Sjeverna Koreja i dalje jako opasne za SAD te da je to jedna “nevaljala nacija”.

Kako prenosi AFP, američki ministar obrane oglasio se o testiranju hidrogenske bombe koje je danas provela Sjeverna Koreja.

– SAD  će pokrenuti golemi vojni odgovor na svaku prijetnju SAD-u i njegovim teritorijima uključujući Guam i američke saveznike – rekao je.

Putin poziva međunarodnu zajednicu da ne popusti emocijama

Ruski predsjednik Vladimir Putin u nedjelju je pozvao međunarodnu zajednicu da ne podlegne emocijama nakon što je Sjeverna Koreja objavila da je izvela svoj šesti nuklearni pokus. U telefonskom razgovoru s japanskim premijerom Shinzo Abeom, Putin je upozorio da ne treba popustiti emocijama i da treba djelovati mirno i staloženo i naglasio da bi se problemi Korejskog poluotoka trebali rješavati političkim i diplomatskim sredstvima, prema priopćenju Kremlja. Taj pokus Pjongjanga potkapa svjetski režim nuklearnog neširenja, krši rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda i međunarodnog prava i predstavlja realnu prijetnju za mir i regionalnu stabilnost, naglasio je Putin, prenosi se u priopćenju. Ruski predsjednik je također u nedjelju s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom razgovarao o stanju u Koreji.

Dvojica čelnika su rekla da ih duboko zabrinjava stanje na Korejskom poluotoku i naglasila “potrebu da se ne dopusti da stanje preraste u kaos”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov. Dvojica političara su pozvala sve uključene strane na suzdržanost i traženje rješenja jedino političkim i diplomatskim putevima i naglasila da je neprihvatljiva nuklearizacija poluotoka, rekao je Peskov. Sjeverna Koreja je objavila fotografije njihovog čelnika Kim Jong-Una dok pregledava H-bombu koju se može postaviti na novu sjevernokorejsku međukontinentalnu balističku raketu. Teoretski ona može doseći teritorij Sjedinjenih Država. Američki predsjednik Donald Trump je upozorio na “vrlo neprijateljske i opasne akcije za Sjedinjene Države”.

Vijeće sigurnosti UN-a u ponedjeljak o Sjevernoj Koreji

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda će se hitno sastati u ponedjeljak kako bi razgovaralo o odgovoru na novi nuklearni pokus Sjeverne Koreje proveden u nedjelju.

Sjedinjene Države, Velika Britanija, Francuska, Japan i Južna Koreja su tražili održavanje sastanka u 10 sati po lokalnom vremenu, objavilo je američko veleposlanstvo pri UN-u.

Sjeverna Koreja je izvela šesti i najjači nuklearni pokus u nedjelju, prekršivši UN-ove rezolucije, detoniranjem, kako tvrdi, hidrogenske bombe koja se može montirati na raketu dugog dometa.

Sjeverna Koreja je od 2006. godine pod sankcijama Ujedinjenih naroda zbog svojih balističkih raketnih i nuklearnih programa. Kina i Rusija drže da su jedino  rakete dugog dometa ili nuklearno oružje okidači za daljnje moguće sankcije UN-a.
Vijeće je prošlog mjeseca jednoglasno odredilo nove sankcije Sjevernoj Koreji nakon što je ona u srpnju lansirala dvije rakete dugog dometa.

Izvor: AP

Podijeli objavu