Podijeli objavu
Novoizabrani mitropolit dabrobosanski Hrizostom svečano je danas ustoličen i uveden u tron u Sabornom hramu u Sarajevu.

Novoizabrani mitropolit dabrobosanski Hrizostom svečano je danas ustoličen i uveden u tron u Sabornom hramu u Sarajevu.

Ceremoniji ustoličenja prethodila je Sveta arhijerejska liturgija, koju je služio patrijarh srpski Irinej uz sasluženje arhijereja i sveštenstva Srpske pravoslavne crkve.

Prisutnima se prije ustoličenja besjedom obratio patrijarh srpski Irinej, nakon čega je pročitana odluka Sabora SPC da na tronu dabrobosanskih mitropolita sjedi mitropolit Hrizostom.

Ceremonija je završena besjedom mitropolita Hrizostoma, koji je rekao da s optimizmom preuzima upravljanje Mitropolijom dabrobosankom, poručivši da će se truditi opravdati povjerenje svih.

Mitropolija dabrobosanska je, prema njegovim riječima, kroz svoju viševjekovnu istoriju prolazila kroz periode procvata, napretka, ali i stradanja, ali je podsjetio da su osim njenog i stradanja srpskog naroda, na ovim prostorima stradali i ostali.

“Sjetimo se danas i ovog trenutka svih nevino stradalih, svih nestalh, prognanih i obespravljenih u ovom gradu i cijeloj BiH. Blagodarimo da su vremena stradanje i patnje iza nas, da od sada pa ubuduće možemo i trebamo da obnovimo život na ovim prostorima. Ne dopustimo da neko zbog žrtve i stradanja ostavlja svoja ognjišta, svetinje svoje. Obnovimo sebe djelom naših svetih predaka koje nikakva stradanja i nevolje nisu pokolebale da ostanu na svojim etništima. Svjedoci smo da tek poslije sukoba i ratova, svi izvlačimo zaključke o besmislenosti ratovanja i tragičnosti međusobnih sukoba. Umjesto neprestalnog bacanja u tragičme prošlosti i previranja u njima, tražimo i apelujemo da krenemo sa programom istine i pomirenja”, rekao je mitropolit Hrizostom.

Dodao je da će istina sve narode osloboditi trauma i pomiriti ih međusobno.

“Bog nam svakodnevno dajemo priliku i snagu da obnovimo put ljubavi, poštovanja i zajedništva kroz program istine i pomirenja. Da tako obnovimo ono po čemu je ova zemlja bila prepoznatljiva. Neka nam ljubav prema drugima, poštovanje i uvažavanje drugih i različitih budu pokretačka snaga kako u Sarajevu tako i u cijeloj BiH. Uklonimo između sebe zidove razdora, prije svega one psihološke i mentalne. Znamo da svi razumijete o čemu govorim, govorim o stvarima svima nama poznatim. Oslobodimo se od svega onoga što nas čini robovima mržnje, zla. Molitva naša jeste i biće da naša zajednička zemlja bude zemlja ljubavi i dobrote. Promijenimo sliku o sebi i svojoj zemlji”, poručio je novoizabrani mitropolit dabrobosanski.

Svetoj arhijerejskoj liturgiji u Sabornom hramu u Sarajevu prisustvuje član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, predsjednik Narodne skupštine bh. entiteta Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, i druge zvanice, predstavnici međunarodne zajednice, predstavnici vjetskih zajednica i mnogobrojni vjernici.
Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve krajem maja izabrao je dosadašnjeg episkopa zvorničko-tuzlanskog Hrizostoma za novog mitropolita dabrobosanskog.

Na čelo eparhije Zvorničko-tuzlanske umjesto dosadašnjeg vladike Hrizostoma stiže episkop Fotije iz Dalmatinske episkopije.

Inače, prije dužnosti u eparhiji zvorničko-tuzlanskoj vladika Hrizostom je obnašao dužnost episkopa bihaćko-petrovačkog.

Šezdeseti mitropolit dabrobosanski Nikolaj, preminuo je u 88. godini u Foči krajem oktobra prošle godine, od kada je mitropolijom Dabrobosanskom privremeno upravljao episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije.

 

Vijesti.ba

Podijeli objavu