Podijeli objavu

Neutralna Švicarska spremna je preuzeti ulogu posrednika u rješavanju krize oko Sjeverne Koreje, kao i biti domaćin diplomatskih pregovora, rekla je u ponedjeljak švicarska predsjednica Doris Leuthard.

Leuthard je istaknula kako su snage njezine države razmještene na crti demarkacije između Južne i Sjeverne Koreje, te je naglasila da Švicarska, uz Švedsku, ima dugu povijest neutralnosti i diskretne diplomacije. U to je uključeno i švicarsko predstavljanje američkih interesa u pregovorima s Iranom i Kubom.

No Leuthard je dodala kako Kina i Sjedinjene Države trebaju preuzeti svoj dio odgovornosti i upozorila na “pretjerane reakcije” nakon šestog i najvećeg nuklearnog testa Sjeverne Koreje.

Sankcije “nisu puno toga promijenile” u uvjeravanju Pyongyanga da napusti svoje oružane programe, iako je sjevernokorejsko stanovništvo zbog toga patilo, smatra švicarska predsjednica.

“Mislim da je doista vrijeme za dijalog”, poručila je čelnica na konferenciji za medije u Bernu.

“Spremni smo ponuditi naše dobre usluge posrednika. Mislim da će u narednim tjednima mnogo toga ovisiti o utjecaju SAD-a i Kine na ovu krizu. Zbog toga tvrdim da Švicarska i Švedska mogu igrati ulogu iza zavjese”.

Dio zadatka je pronaći primjerenu lokaciju za susret dužnosnika, istaknula je Leuthard.

“Smatram da je to naša uloga, vidjeti kakve ćemo sve mogućnosti pronaći. Jer Twitter nije adekvatan instrument… To mora biti veoma diskretno”.

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un proveo je dio svoje mladosti u Bernu, studirajući pod lažnim imenom.

Izvor: Hina

Podijeli objavu