Podijeli objavu

Slovenija ne može podržati članstvo Hrvatske u Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), jer ne ispunjava uvjete za uključivanje, rekli su danas izvori iz slovenske diplomacije, nakon što je Hrvatska odbila  priznati arbitražnu presudu o hrvatsko-slovenskoj granici.

Takav stav Slovenija je neslužbeno već iznijela generalnom tajniku OECD-a Hozeu Anhelu Guriji tijekom jučer završenog Bledskog strateškog foruma, javlja Fena.

Za vrijeme te međunarodne konferencije Slovenija je u opsežnoj diplomatskoj ofanzivi goste skupa iz Europe i svijeta nastojala  uvjeriti da hrvatsko neprihvaćanje granične arbitraže predstavlja kršenje načela vladavine prava, te da hrvatska Vlada pokazuje nepoštivanje prema međunarodnom pravu odbijajući arbitražnu presudu, prenose hrvatski mediji.

Da ne može podržati članstvo Hrvatske u OECD-u, Slovenija je danas obavijestila i ambasadore država članica EU na sastanku u Briselu, na kojem je pod točkom razno Europska komisija države članice obavijestila o trenutnom stanju u pogledu budućeg širenja OECD-a.

Gurija namjerava da u petak, 8. rujna, predstavi svoj prijedlog budućeg širenja Organizacije.

Izvor: Fena

Podijeli objavu