Podijeli objavu

Glavni pregovarač Europske unije u pregovorima o Brexitu izjavio je da su britanski planovi za posebnu nagodbu o granici s Irskom nakon što Britanija izađe iz EU, neprihvatljivi.

” Velika Britanija želi da EU obustavi primjenu svojih zakona, carinske unije i svog jedinstvenog tržišta na budućoj vanjskoj granici EU, te želi da iskoristi Irsku kao neku vrstu testa za buduće carinske odnose između EU i Britanije. To se neće dogoditi” – kazao je Michel Barnier na konferenciji za novinare u Bruxellesu, izvještava Reuters.

Barnier je rekao da ga je zabrinulo ono što je vidio u britanskom dokumentu u vezi Irske i Sjeverne Irske. Rješenje mora biti “jedinstveno” i zahtijevat će fleksibilnost obje strane, istaknuo je.

EU u svom dokumentu objavljenom u četvrtak insistira da je “odgovornost predlaganja rješenja” o Irskoj pripala Britaniji.

Pored dokumenta o granici s Irskom, EU je također izdala dokumente u kojima se precizira njezina pregovaračka pozicija u pregovorima o carini, intelektualnom vlasništvu, zaštiti podataka i javnim nabavkama.

Barnier tvrdi da se svi ovi dokumenti tiču pregovora o britanskom izlasku iz EU, te da ne uključuju pitanja budućih odnosa i trgovinski sporazum o kojima će se morati razgovarati tijekom novih pregovora.

Izvor: Reuters

Podijeli objavu