Podijeli objavu

Ferrari 125 S, plod stvaralačka mašte i inventivnosti Enza Ferrarija, bio je ukrašen danas svima poznatim simbolom u čast Francesca Baracce, talijanskog zrakoplovnog asa iz Prvog svjetskog rata, koji ga je dizajnirao i dao naslikati na repu svojeg zrakoplova.

“Majka slavnog pilota, koji je poginuo u akciji 1918., rekla mi je jednog dana: ‘Cavalino rampante’ (propeti konjić) moga sina mora biti na tvojim automobilima, donijet će ti sreću”, ispričao je jednom Enzo Ferrari, koji je u znak dodao žutu podlogu, boju njegove rodne Modene.

Ostalo je povijest. Nakon 68 sezona, Ferrari je najdugovječnija i najuspješnija ekipa Formule 1. ‘Scuderia’ je zabilježila 228 grand prix pobjeda, 16 momčadskih i 15 pojedinačnih naslova prvaka.

Ferrari drži i rekord najskupljeg automobila na dražbi. Model 335 S Scagiletti iz 1957. lani je na aukciji u Parizu kupljen za 32 milijuna eura.

I moderne cestovne modele Ferrarija mogu si prisuštiti samo bogati sretnici, spremni platiti od 150 tisuća do više od milijuna eura za ograničene serije. I moraju biti strpljivi, za model Ferrari 488 čeka se tri godine.

Poslovni rezultati mogu samo izazvati zavist ostalih proizvođača automobila: prošle godine tvrtka je isporučila samo 8.014 automobila i ostvarila čistu dobit od 400 milijuna eura.

“Ferrari njeguje najvišu zanatsku vještinu u kombinaciji s bliskim dijalogom sa svojim kupcima”, kaže profesor ekonomske strategije na sveučilištu u Milanu Carlo Alberto Carnevale Maffe.

“Time u svoju uslugu uspijeva ugraditi mnogo zahtjeva svojih klijenata, personalizirane upravljače, sjedala, pojedinosti u unutrašnjem dizajnu”, a to oni znaju cijeniti, dodaje Maffe.

“Ali treba i zaslužiti. Morate biti dio kluba. Ima mnogo novobogataša koji bi to htjeli postati, ali ne primaju ih lako”, naglašava profesor.

Izvor: Hina

 

Podijeli objavu