Podijeli objavu

Razmaženost je karakteristika djeteta koju roditelji često ne vide u pravoj mjeri jer su previše subjektivni.

No ako u dubini duše znate da je vaše dijete već krenulo stopama da postane još gore, još razmaženije, a samim time i još malo problematičnije, ovaj bi vam test mogao otvoriti oči.

Naravno, ako ih želite otvoriti i ako niste jedan od onih roditelja koji nikada ne vide mane svog djeteta, a svoje pogotovo.

Razmaženo dijete nije se rodilo takvo, za to su isključivo krivi roditelji.

Dakle, ovo je test kojim ćete testirati njih, da vidite gdje ste pogriješili – vi.

Signali su zapravo vrlo jasni, a na vama je hoćete li i dalje svoje dijete pravdati zbog svega ili ćete shvatiti kako je došlo vrijeme za promjene. Prije nego što šteta bude još veća jer nitko ne voli ni razmaženu djecu, niti ljude koji odrastu, a nastave se ponašati baš tako.

Provjerite li stoga “umara” li vas često dijete ovakvim ponašanjem i koliko je stvar izmakla kontroli:

Ima česte ispade ljutnje

Nije zdravo kad se netko stalno ljuti pa bi njihove ljute ispade trebalo sjeći već u korijenu, a dozvoliti doslovno samo veće drame ako dijete ima razloga za to. U suprotnom, ako se radi o malim stvarima, ispade treba ignorirati i braniti.

Nikad nije zadovoljno

Djeca kojima se sve pruži stalno će tražiti više i sve će se manje zadovoljavati dobivenim. To je očiti znak razmaženosti, čak i ljubomore jer žele sve što nemaju.

Stalno je neposlušno

Kako bismo to drugačije rekli nego da vas dijete očito već ignorira. Jedno je dječji nestašluk, ali ako dijete već sada postaje namjerno gluho na sve što mu kažete, problem je, znajte, već izmakao kontroli.

Dijete pokušava kontrolirati vas

E, to je već znak da problem ne samo oteo kontroli, nego je “neprijatelj već dobrano zauzeo vašu poziciju”. To znači da si dijete već sada uzima za pravo narediti vam nešto, očekivati od vas puno više no što im trebate dati, potkopavati vaše mišljenje i držati vas u šaci. Takva djeca već sad ne prezaju ni pred čime jer im je jedino važno ugoditi sebi.

Sramote vas

Ako vas dijete već sada često dovodi u situacije u kojima vam je doslovno neugodno zbog njihova ponašanja i postupaka, nemojte ušminkavati takav problem i nelagodnim osmijehom prikrivati svoj sram, gurati problem pod tepih. Sad je vrijeme da ih dovedete u red. Poslije će, vjerujte, biti kasno.

Želi sve tuđe, a svoje ne da nikome

Iako će se stručnjaci složiti kako ne mora svako dijete dijeliti sve, ali ako shvatite da vaše doslovno ne da ništa, a očekuje da drugi daju njima sve što zatraže, vrijeme je za ozbiljne razgovore.

Problem rješavate podmićivanjem

Vi niste autoritet kakav vaše dijete treba jer mito i korupcija nisu zdravi ni u društvu, a kamoli u odgoju djece.

Ako patite zbog više od jednog spomenutog znaka razmaženosti svog djeteta nemojte zatvarati oči i praviti se da to ne primjećujete. Zbog vašeg dobra i dobra vašeg djeteta.

Izvor: Index.hr

Podijeli objavu