Podijeli objavu

Glavni grad Ujedinjenih Arapskih Emirata Abu Dhabi dobiva u studenom svoju verziju muzeja Louvre u kojem će biti izložena brojna umjetnička djela posuđena iz više francuskih muzeja.

Muzej će se otvoriti 11. studenoga, a bit će prvi te vrste u arapskom svijetu.

‘Bit će to kolijevka umjetnosti i kulture’, rekao je princ Mohamed bin Zayed al Nahayan, dodajući na svom Twitter računu da će muzej ojačati ‘globalnu kulturnu pristutnost’ UAE-a.

Zgrada u kojoj će biti smješten muzej djelo je francuskog arhitekta Jeana Nouvela.

Muzej koji se trebao otvoriti još 2013. na otoku Saadiyat ugostit će djela na posudbi iz 13 francuskih muzeja.

Izgradnja je kasnila zbog političkih i ekonomskih prepreka, a organizacije za zaštitu ljudskih prava kritizirale su Emirate za tretman južnoazijskih radnika koji su bili zaposleni za izgradni.

Početak gradnje Muzeja Louvre Abu Dhabi obilježio je još u svibnju 2009. godine bivši Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy. Svjetska gospodarska kriza izazvala je urušavanje građevinskog sektora u emiratu Dubaija, ali je Abu Dhabi, u namjeri da se nametne kao kulturna destinacija, zadržao velik dio svojih projekata.

Na otoku Saadiyat, udaljenom 500 metara od obale Abu Dhabija planirana je gradnja još dva muzeja. Nacionalni muzej Zajed, po projektu Britanca Normana Fostera treba je biti završen prošle godine, a Muzej suvremene umjetnosti Guggenheim, kojega je dizajnirao slavni Frank Gehry, ove godine.

Izvor: Hina

Podijeli objavu