Podijeli objavu

Evo kako je izgledala rasprava o Pelješkom mostu u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine  BiH u kojoj je sudjelovala i dr. Diana Zelenika, zastupnica HDZ-a 1990 .

“Jučer je u Zastupničkom Domu, sa stankom  od desetak godina započela rasprava o izgradnji Pelješkog mosta. Bolje reći dokazivalo se tko više voli Bosnu i Hercegovinu, točnije njezin južni dio. Od strane 24 zastupnika što desnice, što ljevice, ukoliko se uopće razlikuju, predložena je Deklaracija koja, usput rečeno, nije obvezujuća ni za BiH, a pogotovu za Republiku Hrvatsku, kao izraz domoljublja, a koju su neki, poput kolege Ahmetovića potpisali da ne bi bili proglašeni izdajnicima. Meni deklaracija nije niti ponuđena na potpisivanje, iako se ne osjećam kao izdajica, niti dopuštam da itko od kolega više voli svoj dom nego što ja volim svoj!-naglasila je dr. Zelenika i dodala:

Njihovim patriotizmom nisu bili obuhvaćeni interesi i potrebe lokalnog stanovništva juga države, kao niti Hercegovačko -neretvanske županije, ali su neki svojatali, točnije, njihov patriotizam je obuhvatio luku Ploče.

Iako je ekspertna skupina upozorila da je prosječni gaz 27 m, što znači da brod ne bi smio biti viši od 27 m, što opet onemogućuje Neum da postane luka, čuli su se i različiti prijedlozi gabarita mosta. Neki su predlagali  visinu istog od 65 m i statički adekvatne razmake stupova od 600 m. Stoga sam i ja dala svoj prijedlog kao pandan prethodnim diskusijama.”

Na koncu dr. Diana Zelenika ističe: “Predložila sam da se napravi most poput Tower Bridge u Londonu koji bi se podizao svaki dan u 16 sati da propusti brodove Sejdić – Finci visine 65 m koji bi uplovljavali u imaginarnu luku Neum i zamolila kolege da se ne bave politikanstvom i da problematiku nazovu pravim imenom!”

Podijeli objavu