Podijeli objavu

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović bila je gošća emisije N1, tijekom koje je prokomentirala svoju izjavu kako je pozdrav ‘za dom spremni’ stari hrvatski pozdrav kompromitiran ustaškim režimom.

“To je rečenica koju sam ja izrekla i ranije, primjerice u 11. mjesecu prošle godine i nitko me tada nije korigirao. Jednostavno u javnosti postoje različita mišljenja i različita mišljenja povjesničara. Međutim, moj naglasak je bio na ovom drugom dijelu, da je pozdrav kompromitiran i da je kao takav neprihvatljiv”, kazala je.

Većina povjesničara, među kojima je i Zlatko Hasanbegović, slažu se da se taj pozdrav veže za ustaški režim.

“Ne bih ulazila u povijesne rasprave, to je uistinu za povijesne stručnjake i naravno za pravnike, da procijene kakva će biti praksa i kako ćemo dalje postupiti prema simbolima totalitarnih režima. Ono što je bitno je da kroz svu ovu raspravu, koliko god ona mučna bila, mi i u 2017. raspravimo o nečemu što je obilježilo Drugi svjetski rat. Još nismo završili te bitke. Ipak je ta mučna rasprava dovela do toga da je većina danas počela govoriti da je dosta povijesnih rasprava, da to prepustimo stručnjacima. Čujemo to iz oporbe, iz HSS-a, SDP-a, HDZ-a, svi se slažemo da se trebamo usredotočiti na sadašnjost i gledati u budućnost”, zaključila je Grabar-Kitarović.

Izvor: N1

Podijeli objavu