Podijeli objavu

Kim Jong-un organizirao je masovne proslave u čast znanstvenika i tehničara koji stoje iza šestog i najvećeg nuklearnog pokusa Sjeverne Koreje prije tjedan dana.

Pjongjang je ove godine ispalio 15 balističkih raketa, od kojih dvije interkontinentalne, a posljednja raketa srednjeg dometa preletjela je Japan.

Južna Koreja sprema se i na moguće novo lansiranje u povodu obljetnice osnivanja Sjeverne Koreje na jučerašnji dan prije 69 godina.

Glavni tajnik UN-a iznimno zabrinut zbog Sjeverne Koreje

Kriza sa Sjevernom Korejom koja je zaredala nuklearne pokuse i ispaljivanja balističkih projektila, najteža je s kojom smo se susreli posljednjih godina, ocijenio je glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres, rekavši da je iznimno zabrinut.

Stoltenberg: Globalna prijetnja koja traži globalni odgovor

Sjevernokorejsko bezobzirno ponašanje globalna je prijetnja koja traži globalni odgovor, kazao je prvi čovjek Sjevernoatlantskog saveza.

NATO nije izravno umiješan u krizu u kojoj je Pjongjang izveo šesti i najsnažniji nuklearni test prije tjedan dana, no opetovano je pozivao Sjevernu Koreju da odustane od svojega nuklearnog balističkog raketnog programa.

Britanski ministar obrane Michael Fallon kazao je za BBC da bi se vojni sukob trebao izbjeći pod svaku cijenu.

Njemačka je sklona diplomatskom rješenju radi prekida programa nuklearnog naoružavanja Sjeverne Koreje, izjavila je kancelarka Angela Merkel, navodeći kao primjer pregovore s Iranom koji su doveli do sporazuma 2015.

Izvor: BBC

Podijeli objavu