Podijeli objavu

Dr. Faris Fočo kaže da u 27 godina, koliko radi na najvećoj zdravstvenoj ustanovi u Bosni i Hercegovini, stanje na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevo nikada nije bilo lošije.

Jedan od vodećih specijalista maksilofacijalne hirurgije u zemlji kaže: „Postoje ljekari koji su podobni i oni koji nisu. Plate su nam male, nemamo dovoljno medicinskog repromaterijala za rad. Propada vodeći KC u regionu“.

Klinički centar u Sarajevu najveća je zdravstvena ustanova u Bosni i Hercegovini. Nakon ratnih razaranja glavnog grada BiH, na KCUS je stizala savremena medicinska oprema pa je vrlo brzo postao respektabilna zdravstvena ustanova, ne samo u usporedbi sa drugim sličnim centrima u zemlji, već i onima u regionu.

Sarajevski ljekari međunarodni ugled su stekli, na prvom mjestu, zbog ratnog iskustva.

„Obavljati operativne zahvate u operacionoj sali čiji se zidovi tresu od granatiranja, četiri duge, hladne i mračne godine, nije doživjela niti jedna druga generacija hirurga u bolnoj historiji ratova“, stoji u jednom izvještaju dr. Ismeta Gavrankapetanovića.

Svjetski mediji prenijeli su vijest o djeci koja su ranjena ponovo na Dječijem odjelu Ortopedije, dva ili tri dana nakon što su masakrirana na ulici. Medicinske sestre koje su tom prilikom ranjene zajedno sa njima, operisane su tek nakon što su ljekari zbrinuli iskasapljenu djecu.

U miru je stanje postalo tegobno na drugačiji način. Stvari su otišle u drugu krajnost. Najmanje 40 ljekara, među kojima su i neki od uglednih specijalista i profesora napustili su KCUS nakon što je na čelo ustanove došla dr. Sebija Izetbegović. Izetbegović je supruga predsjednika SDA i člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, koja je na ovu poziciju došla podrškom politike početkom 2016. godine. Čak i ako je smanjila stopu korupcije, kako tvrdi, mjere štednje koje je uvela nova direktorica KCUS-a ugrozile su pacijente. Ljekari upozoravaju da nemaju osnovnih sredstava za rad. Međuljudski odnosi su poremećeni. Uz sve to, Izetbegović koristi političku podršku za obračun sa političkim neistomišljenicima. Međutim, ljekari ne upozoravaju na politiku, nego na loše profesionalne odnose i probleme snabdijevanja neophodnim materijalima. Plate ljekarima su KCUS su sramotno niske.

Nedavno je sa pozicije šefa Klinike za ortopediju i traumatologiju bez objašnjenja smijenjen vodeći evropski ortoped dr. Ismet Gavrankapetanović. Uprava KCUS-a se oglušila na zahtjev nekoliko stotina građana koji su tražili smjenu dr. Izetbegović i Upravnog odbora zbog ovog skandala, koji je odjeknuo i u Evropi.

„Nakon 27 i po godina rada na KCUS-u i višegodišnjeg školovanja moja plata je, bez toplog obroka i dežure, 1.488 KM“, kaže dr. Fočo.

Da bi imali koliko-toliko život dostojan čovjeka, specijalisti sa KCUS-a moraju tražiti dodatan izvor prihoda. Prije godinu i tri mjeseca dr. Fočo je uputio Upravi dopis za dopunsku djelatnost od dva i pol sata rada dnevno u jednoj od privatnih poliklinika u Sarajevu. Iako BiH podržava i zakonom regulira dopunsku djelatnost, nije dobio pozitivan odgovor, kao i neke njegove kolege. Dopunska djelatnost, ističe, razlikuje se od privatne prakse.

„Upravo na KCUS-u je stanje politizirano, pa ukoliko su ljekari politički podobniji, bolje prolaze“, kaže za agenciju Patria dr. Fočo. On godišnje operiše i do 150 pacijenata, dok neke njegove kolege, za istu ili bolju plaću, godišnje imaju jedva 20 operacija.

„Ljekari sa KCUS-a su prisiljeni na dopunsku djelatnost zbog mizernih plaća koje imamo. Voljeli bismo da imamo pristojne plaće i da ne moramo razmišljati o dopunskoj djelatnosti“, kaže dr. Fočo. On je jedan od vodećih specijalista maksilofacijalne hirurgije i subspecijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije glave i vrata. Njegove kolege u Evropi mjesečno zarađuju i po nekoliko desetina hiljada eura. U Sarajevo veću plaću od ljekara specijaliste ima svaki nižerazredni politički službenik i nižerangirani službenici svih javnih preduzeća. Foču u Sarajevu još drži patriotizam i nada da će se nešto promijeniti.

Dio ljekara koji su zatražili smjenu dr. Izetbegović i Upravnog odbora sada trpe snažne političke pritiske. Vladajuća SDA nedavno je saopćenjem za javnost jasno stala uz Izetbegović i njene odluke, poručujući da ne žele čuti ni mišljenje većine ljekara, ni građana.

Podijeli objavu