Podijeli objavu

Uragan “Irma” oslabio je preko kopna na Floridi, ali situacija i dalje je napeta. Osiguranje se mora prilagoditi visokoj šteti.

Uragan “Irma” je stručnjak prema jednom od najskupljih događaja za osiguranje tijekom godina. Osigurani gubici u Sjedinjenim Državama mogu biti između 20 i 40 milijardi dolara ukupno, priopćili su u ponedjeljak Air Services. Rejting agencija Moody’s i najveći svjetski reosiguravatelj Munich Re također pate od ozbiljnih šteta u industriji. Za sebe, međutim, Münchenski Re je bio jasan.

“Irma” leti preko Floride od nedjelje (lokalno vrijeme). “Budući da je uragan na zapadnoj obali američke savezne države i da je Miami u velikoj mjeri bio pošteđen, gubici će vjerojatno biti ispod najgoreg scenarija”, kazali su analitičari KBW. Već je drugi uragan koji ove godine susreće sa američkim kopnom. Do kraja kolovoza “Harvey” je bjesnio u Teksasu i Louisiani. München Re procjenjuje da je ovaj uragan osiguran gubitak za industriju na 20 do 30 milijardi dolara. Stručnjaci su govorili o ekonomskoj šteti koja bi mogla iznositi više od 100 milijardi dolara. U Texaškoj metropoli u Houstonu “Harvey” je prouzročio veliku štetu, osobito poplavama.

Usporedbom, dosad najskuplja prirodna katastrofa u Sjevernoj Americi bila je uragan “Katrina”, koji je 2005. godine uništio New Orleans. On je izazvao osigurane gubitke od 74 milijarde dolara (napuhan).

Što se tiče nedavnih oluja, München Re i natjecatelj Hannover Rück uvjereni su da će se moći maknuti s tla. Tržišni udio Hannover Rea u Floridi i Texasu je znatno ispod dva posto, objasnila je skupina u ponedjeljak. Hannover Re očekuje dobit od preko milijardu eura za 2017. godinu. Munich Re također nije snažno počinjen na Floridi, rekao je njihov izvršni direktor Torsten Jeworrek.
Reljef na burzi

“Harvey” i “Irma” čak bi pomogle reosiguravateljima u nadolazećim pregovorima s kupcima – i smanjili pritisak na cijene u industriji. Stvorena je jer je u posljednjih nekoliko godina bilo relativno malo velikih događaja. Osim toga, na tržištu se pojavila nova konkurencija: hedge fondovi i drugi financijski investitori koji su zadovoljni s niskom kamatnom stopom s manjim prinosom nego rizici reosiguratelja. Dobili su puno posla dok su dobavljači postali selektivniji jer nisu željeli previše riskirati rizike.

Podijeli objavu