Podijeli objavu

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović dodatno je zategnula ionako napete odnose Srbije i Hrvatske najavom da će predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu postaviti pitanje o rusko-srpskoj vojnoj suradnji, ocjenjuje u ponedjeljak beogradski tisak.

List Večernje novosti piše kako je Grabar Kitarović u intervjuu za zagrebački N1 “najavila da će to pitanje, kojim zadire u pravo Srbije da vodi vlastitu vanjsku politiku, kao i u međusobne odnose Srbije i Rusije, pokrenuti prilikom predstojećeg susreta s Putinom u Moskvi”.

Istodobno, ovaj list je u povodu te najave hrvatske predsjednice, zatražio izjavu srbijanskog ministra obrane Aleksandra Vulina koji je se oštro usprotivio namjeri Grabar Kitarović, ocijenivši da se ona ne može baviti srpsko-ruskim odnosima i vojnom suradnjom.

“Hrvatska politika ne može prevladati svoje duboke komplekse kad je Srbija u pitanju. Gospođa Grabar Kitarović može s predsjednikom Putinom razgovarati o čemu god da joj se dozvoli, ali o odnosima Srbije i Rusije – ne može…. Sve što je zanima neka pita nas, ne treba ići na tako dalek put da bi čula – ‘to se vas ne tiče’ “, poručio je srbijanski ministar obrane.
Vulin je za Večernje novosti ocijenio kako “zemlja koja je Rusiji uvela sankcije možda može Putinu pravdati svoja stajališta, ali nikako ne može tražiti objašnjenja o srpskoj politici ili našoj vojnoj suradnji”.

List piše kako “ovo nije prvi put da se Grabar Kitarović bavi odnosima Srbije i Rusije i komentira njihovo prijateljstvo”, navodeći da je hrvatska predsjednica ranije više puta “govorila o tome da bi Srbija trebala poštovati sankcije zapadnih zemalja prema Moskvi” uz ocjenu da je “Kremlj to zaslužio zbog kršenja međunarodnog pravnog poretka, te da  “Rusija nelegitimno sputava integracije zemalja jugoistočne Europe u EU i NATO”.

“Njezina posljednja izjava o suradnji naše zemlje i Rusije dolazi neposredno nakon što je iz Moskve potvrđeno da će dogovoreni MIG-ovi uskoro biti isporučeni Srbiji, ali je moguće da se razgovara i o nabavci raketnog sustava S-300. Planirani posjet Kolinde Grabar Kitarović Moskvi trebao bi biti prilika za detant u odnosima dviju zemalja, koji su pogoršani nakon što se Hrvatska pridružila sankcijama protiv Moskve”, ocjenjuju Večernje novosti u tekstu pod naslovom “Kolindu sad ‘žuljaju’ MIG-ovi za Srbiju”.

Hrvatska predsjednica je u intrevjuu za N1, najavljujući svoj put u Moskvu, među ostalim, rekla: “Već šest godina nije bilo posjeta na visokoj razini i doista trebamo održavati dobre odnose. Moramo razgovarati o prostoru jugoistočne Europe, razgovarat ćemo o rusko-srpskoj vojnoj suradnji”.

Piše Hina

Podijeli objavu