Podijeli objavu

Kalelarga, Trg pet bunara, tržnica, ribarnica, Varoš, Forum… Zadar je danas završio pod vodom kao nikad prije u svojoj povijesti. Kiša ne prestaje padati već dulje od pet sati, a samo od sedam do 10.30 sati palo je oko 250 litara na metar četvorni.

Odgođena je nastava u svim školama, potopljen je Odjel intenzivne njege i trgovački centar Supernova. Pod vodom su završili i parkirani automobili kod centra.

U Zadru je nestalo struje, a ni voda više nije za piće. Telefonska centrala je u kvaru, a povremeno ne rade ni mobilne mreže.

U pomoć Zadranima stiže i vojska: Krstičević šalje 300 vojnika i 13 teretnih kamiona!

Tijekom dva sata u Zadru je jutros palo 156 litara kiše. Prema podacima DHMZ-a, prosjek padalina za rujan u proteklih 50 godina iznosi 105 litara kiše. Ovakva količina oborina zadnji je put u Zadru zabilježena 1986.godine.

Potpuni kaos u Zadru zbog najgore kiše u zadnjih 30 godina: ulice pod vodom, poplavio Odjel intenzivne njege, odgođena nastava, voda nije za piće, nema ni struje…​

Zadar kao Florida: pogledajte posljedice velikog nevremena koje je stvorilo kaos na gradskim ulicama

Grabar Kitarović, Plenković i ministri stižu u Zadar

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković također je na putu prema Zadru. Predsjednik Vlade pridružit će se sastanku kriznog stožera oko 15.00 sati, u prostoriji JVP-a Grada Zadra.

Uz predsjednika Vlade je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te ministar zdravstva Milan Kujundžić. Sastanku će biti nazočni župan Zadarske županije Božidar Longin i gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić.

Kako doznajemo, u Zadar će danas doći i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.  Predsjednica skraćuje svoj dnevni raspored kako bi što prije stigla u Zadar koji je danas zahvaćen velikim nevremenom.

ALARMANTNO NA CESTI IZMEĐU GRADSKOG GROBLJA I ODVODNJE Nasadi se bagerima i vrećama s pijeskom bore protiv prodora vode u grobnice!

KATAKLIZMA U SUPERNOVOJ Voditeljica Iva Surić: Borimo se da voda ne prodre u trgovine

FOTO: KIŠA STVORILA VELIKE PROBLEME U BOLNICI Potopljen odjel intenzivne njege i operacijske sale

Kiša “potopila” otok Ugljan

U samo nekoliko sati obilna kiša poplavila je cijeli otok Ugljan i ostale dijelove Zadarske županije.

Kiša i bujica poplavile su dvoranu i prizemlje OŠ Valentina Klarina u Preku, plivaju na deseci kuća, voda je ušla i u školu u Sutomišćici, poplavljeni su ugostiteljski objekti, trgovine, trajektno pristanište, urušena je cesta do Ugljana, potopljene su brodice.

POGLEDAJTE PODIVLJALU BUJICU NA UGLJANU Otočani: Urušena je cesta, plivaju na deseci kuća; Načelnik Brižić: ‘Ovo je neviđena katastrofa’

Iz Županijskog centra 112 izvijestili su da su zatrpani pozivima građana te da imaju velik broj intervencija zbog obilne kiše.

OBAVIJEST IZ GRADA Odgađa se nastava u poslijepodnevnoj smjeni

ZAMUĆENA VODA S IZVORA NA BOKANJCU Zadrani moraju prokuhavati vodu!

Kujundžić: U zadarskoj bolnici poplavljen veliki broj prostorija

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u ponedjeljak da je obilna kiša u ponedjeljak tijekom jutra poplavila dijelove zadarske bolnice.

Kujundžić je novinarima rekao da je veliki broj prostorija u bolnici poplavljen pa je dogovoreno da se, bude li potrebe, hitni pacijenti prevoze i zbrinjavaju u Gospiću i Šibeniku.

“Ozbiljna je poplava, veliki broj prostorija u bolnici je nažalost poplavaljen ili voda curi”, rekao je Kujundžić dodavši kako je u stalnom kontaktu s ravnateljem zadarske bolnice, koju će obići tijekom dana.

Obilna kiša u Zadru poplavila je kuće i podrume, a iz Meteorološke postaje Zadar izvijestili su da je od 8 do 10 ujutro palo oko 190 litara kiše po četvornom metru, što je više nego dvostruko od prosječnih mjesečnih padalina od 98 litara.

VIDEO: I RIBARI U VODI Poplavljena zadarska Ribarnica!​

FOTO: POTOPLJENI ZADAR Ovako nešto nitko ne pamti, sve ulice su pod vodom, automobili zatočeni u vodi!

slobodna dalmacija

Podijeli objavu