Podijeli objavu

Zetovi Bakira Izetbegovića Mirsad Berberović i Jasminko Akšamija u posljednjih šest godina putem svojih privatnih tvrtki od države su naplatili najmanje 45,7 milijuna maraka budžetskog novca, pokazalo je istraživanje „Dnevnog avaza“.   Novac im je isplaćen na osnovu ugovora koji su dodijeljeni kompanijama čiji su vlasnici ili su u većinskom vlasništvu. Ugovori tvrtki koje su davale poslove Bakirovim zetovima objavljeni su i u „Službenim novinama BiH“ i u bazama su podataka o javnim nabavkama.

„Vodovod“ Sarajevo

Nakon šokantnih informacija da je Berberovićeva tvrtka „Bihexo“ „okrenula“ blizu 15 milijuna KM državnog novca, a samo od „Vodovoda“ Sarajevo oko 13 milijuna,  pokazalo je istraživanje da je drugi zet Akšamija, koji je suvlasnik privatne konsultantske tvrtke IPSA Institut, dobivao mnogo unosnije poslove. Ugovori su mu dodjeljivano mahom od velikih državnih tvrtki poput „Elektroprivrede BiH“, „Autocesta FBiH“, ali i Zavoda za izgradnju  Sarajeva. Da Jasminko Akšamija stoji iza IPSA Instituta, govori i služben podatak da su on i njegova supruga Lejla predstavljali ovu tvrtku 2015. godine na trilateralnom poslovnom forumu BiH-Srbija-Turska, održanom u Sarajevu.

Istraživanje „Dnevnog avaza“ pokazalo je da je, na osnovu službene dokumentacije, IPSA Institut samo od „Autocesta FBiH“ za pružanje konsultantskih usluga od 2014. do sredine 2016. godine dobio 15.172.190 KM. Ova kompanija kupila je kajmak i od ostalih državnih firmi. Od 21. lipnja 2011. do 12. prosinca 2015. dodijeljena su im 32 ugovora od 17 državnih tvrtki, ukupne vrijednosti 3.877.595 KM.

Brojne općine

Također, IPSA je nastavila dobivati poslove i u 2016. i 2017. godini. Unosne ugovore davale su joj „Ceste FBiH“, općine Rogatica, Kalesija, Visoko, Čapljina, gradovi Trebinje, Tuzla, Fond Sarajeva za izgradnju stanova, Uprava za indirektno oporezivanje, „Elektroprijenos BiH“, sarajevski ZOI 84.

Samo na osnovu poslova u posljednje dvije godine, IPSA-i je isplaćeno 11.664.555 milijuna maraka državnog novca, i to na osnovu 19 ugovora.

„Ceste FBiH“ dale 2,1 milijun KM 

Kompanija „Ceste FBiH“ dala je na osnovu nekoliko ugovora sarajevskoj IPSA-i 2,1 milijun KM. Neki ugovori dostizali su i 300.000 maraka. Poslove su IPSA-i davali i „Elektroprijenos“, Rudnici Banovići. Samo Rudnik Banovići za jedan ugovor, i to vodozbrinjavanje TE Banovići, dao je 39.800 KM.

Izvor: Avaz.ba

Podijeli objavu