Podijeli objavu

Sindikat zdravstva  Sarajeva odlučio je – 13. listopada počinje generalni štrajk.  Ako ne bude udovoljeno njihovim zahtjevima, 18. listopada u štrajk će i zdravstveni radnici Zeničko-dobojske županije, a o štrajku razmišljaju i u ŽB „Dr. Safet Mujić“ u Mostaru. U Tuzlanskoj županiji sve je bilo uredu „do neki dan“. U ostatku Federacije nešto je mirnije. Ili se samo tako čini…

Cijena rada – Medicinari kupuju socijalni mir vlastima i bolje bi im bilo da ispune zahtjeve – rekao je u razgovoru za Avaz dr. Edo Selimić, predsjednik Sindikata zdravstva Satajevo.  Kaže, štrajk će biti odgođen ili prekinut kada bude povećana cijena rada, a da se pritom ne mijenja koeficijent.

– Svatko od zdravstva uzima za sebe koliko hoće. Kada smanje plaće zdravstvenim radnicima, snize nivo liječenja pacijenata – govori dr. Selimić. U Unsko-sanskoj županiji postigli su kompromis s Vladom. – Nismo zadovoljni, ali to je najviše što smo mogli dobiti – kaže predsjednik Sindikata Mirsad Muhamedagić. Usvojena je povećana satnica, što je doprinijelo povećanju plaća od tri do deset posto.

Prvo pregovori 

Skoro svi sindikalni predstavnici ističu da je problem i u rascjepkanosti i sindikata zdravstvenih radnika te onih doktora medicine i stomatologije. Upravo taj sindikat ne želi biti bilo kako uključen u štrajkove koje zdravstveni radnici najavljuju. Kazali su tek da i oni razmišljaju o štrajku, ali tek kada iscrpe sve mogućnosti pregovora o povećanju plaća, odnosno o kolektivnom ugovoru.

Svi šute i trpe 

U Hercegovačko-neretvanskoj županiji postoje tri sindikata, od kojih vlasti očekuju zajednički stav. No, do toga se teško dolazi, a interesi su zajednički – satnica i kolektivni ugovor. – Sve su prilike da će u Županijskoj bolnici „Dr. Safet Mujić“ u Mostaru biti štrajka.

O tome će se razgovarati u četvrtak. Zdravstveni radnici teško žive, ali šute i trpe. Ne može se protiv rogatih bosti – kaže Osman Tufek.

Računski trikovi

Ako ne bude udovoljeno njihovim zahtjevima, 18. listopada u štrajk će zdravstveni radnici Zeničko-dobojske županije.

– Mi tražimo tumačenje kako je sindikat doktora postao reprezentativan. Oni samo hoće povećanje doktorskih plaća, a to bi de facto značilo smanjenje plaća drugim zdravstvenim radnicima. Sve su to računski trikovi – kaže dr. Esad Hasaničević. Sindikat ZDŽ traži i sprječavanje neujednačenog povećanja plaća za jednu grupu, poboljšanje uvjeta rada te usklađivanje plaća s indeksom potrošačkih cijena.

Da nas lakše svladaju

U Tuzlanskoj županiji, prema riječima dr. Adise Fakić, sve je bilo dobro do nedavno. Mirnu atmosferu uzburkala je odluka županijskog ministra za rad da reprezentativnim proglasi i Sindikat doktora medicine i stomatologije.

– Oni traže povećanje plaća samo za jednu grupu, a nema za sve dovoljno. Od koga će se onda oduzimati, od pacijenata ili nemedicinskog osoblja. Mislim da je cilj da nas što više razbiju, da nismo jedinstveni, kako bi nas lakše mogli svladati – kaže Fakić.

Izvor: Avaz.ba

Podijeli objavu