Podijeli objavu

Najtrofejni svjetski vaterpolski trener Ratko Rudić nominiran je za nagradu najboljeg svjetskog trenera olimpijskih sportova. Svojevrsna je to nagrada za životno djelo koje je raspisao MOO 2. kolovoza ove godine i to po prvi put će se dodijeliti trenerima, piše Slobodna Dalmacija.

O uvođenju ove nagrade odlučio je Izvršni odbor MOO-a, na preporuku svoje Komisije za prateće osobe.

“Ova nagrada je priznanje temeljne uloge trenera i njegove važnosti u životu sportaša i njegovoj karijeri, kako na terenu tako i izvan njega”, rekao je Sergej Bubka, predsjednik Komisije MOO-a.

 “Treneri pomažu sportašima kako bi se razvili i postigli najbolje moguće rezultate. Nisu samo sportski instruktori, već i ključan izvor podrške i ohrabrenja tijekom sportaševe karijere. Treneri postaju mentori i savjetnici, ali i zaštitnici sportaševog zdravlja i integriteta. Stoga ne čudi da odnos trenera i sportaša ima značajan utjecaj na sportaševo zadovoljstvo, motivaciju i rezultate”, obrazlažu iz MOO-a razlog za uvođenje ove nagrade.

Rudića je nominirao HOO temeljem njegovih rezultata koje je ostvario tijeko svoje dugogogdišnje trenerske karijere. Izuzetno aktivan u razvoju vaterpola, Rudić je i nakon povlačenja s trenerske klupe nastavio sa savjetničkim radom, danas u HVS-u i splitskom Jadranu.

U karijeri je čak devet puta nastupao na Olimpijskim igrama, četiri zlatnemedalje je osvajao s tri reprezentacije, Jugoslavijom (1984. i 1988.), Italijom (1992.) i Hrvatskom (2012.) te broncu s Italijom (1996.) Uz to ima tri svjetska zlata s tri različite reprezentacije Jugoslavija (1986.), Italija (1994.) i Hrvatska (2007.) te dvije bronce s Hrvatskom (2009. i 2011.). Ima i tri europske titule, s Italijom (1993. i 1995.) i Hrvatskom (2010.), srebra s Jugoslavijom (1985. i 1987.) te broncu s italijom (1999.)

I čitav niz medalja s Panameričkih igara, Svjetske lige i Svjetski kupova, Mediteranski igara, Univerzijada, Igara dobrih volje, juniorskih i kadetskih prvenstava.

Izvor: Slobodna Dalmacija

Podijeli objavu

Odgovori