Podijeli objavu

Na općinskom sudu u Šibeniku danas je Tomislav Horvatinčić na ponovljenom suđenju nepravomoćno oslobođen optužbi za pomorsku nesreću u kojoj je život izgubilo dvoje Talijana. Presudu je pročitala sutkinja Maja Šupe, predsjednica istog sudskog vijeća koje je Horvatinčića u studenom 2015. godine proglasilo krivim i osudilo na 20 mjeseci zatvora – uvjetno na tri godine.

“Sudsko vijeće nije utvrdilo da je optuženi počinio kazneno djelo iz članka 272 Kaznenog zakona kako mu je bilo stavljeno na teret. S obzirom na to da se nije sa sigurnošću utvrdila neizravna namjera, sud je donio oslobađajuću presudu. Imajući u vidu iskaz Horvatinčića i svjedoka te vještačenja kako pomorskih tako i medicinskih vještaka, nije na siguran i nedvojben način utvrđeno da je Horvatinčić napravio ono što mu se stavlja na teret i oslobođen je optužbe”, rekla je sutkinja Maja Šupe prilikom izricanja presude, pa dodala kako “optužba nije dokazala da je djelo počinjeno niti iz neizravne namjere, kako je tvrdilo tužiteljstvo, niti je djelo počinjeno iz nehaja”.

Sutkinja Šupe dodala je kako “nezadovoljna stranka ima pravo žalbe na ovu presudu”, a Horvatinčić neće morati platiti ni sudske troškove, pa ni troškove vlastitih odvjetnika.

Sud povjerovao da je Horvatinčić bio bez svijesti u trenutku sudara

Sud je, naime, povjerovao Horvatinčićevoj obrani koja je tvrdila da je poduzetnik u trenutku sudara s jedrilicom na kojoj je plovio talijanski par, bio u stanju tzv. sinkope, odnosno stanju bez svijesti, zbog čega nije bio ubrojiv.

Podsjetimo, Horvatinčićeva obrana temelji se na tezi o sinkopi, stanju gubitka svijesti u trajanju od nekoliko sekundi do jedne minute tijekom kojih je osoba nesvjesna svega oko sebe pa ne može biti ni odgovorna za kazneno djelo koje joj se stavlja na teret.

Obitelj stradalih Talijana nije došla na izricanje presude, a njihov sin Federico uoči izricanja presude uputio je pismo HRT-u u kojem ističe kako mu Horvatinčić, unatoč onome što je tvrdio, nikad nije ponudio financijsku naknadu.

Izvor: Index.hr

Podijeli objavu