Podijeli objavu
Predsjednik Zimbabvea Robert Mugabe ipak neće biti ambasador dobre volje Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), objavilo je to tijelo danas nakon niza kritika iz cijelog svijeta.

WHO se u subotu pozvao na napore uložene u Zimbabveu protiv pušenja i protiv nezaraznih bolesti kako bi opravdao imenovanje Mugabea ambasadorom dobre volje, izazvavši popriličan šok širom svijeta.

Čelnik WHO-a poslušao kritičare

Čelnik WHO-a, Etiopljanin Tedros Adhanom Ghebreyesus ranije je pohvalio Zimbabve zbog predanosti javnom zdravlju. No Mugabeovi kritičari tvrde kako je zdravstveni sustav te afričke države kolabirao tijekom 30 godina njegove vladavine, naglašavajući kako osoblje često ne dobiva plaću i nedostaje lijekova.

Ghebreyesus je u nedjelju priopćio kako je poslušao one koji su izrazili svoje neslaganje.

“U zadnjih par dana sam se osvrnuo na moje imenovanje predsjednika Roberta Mugabea kako ambasadora dobre volje za nezarazne bolesti u Africi. Rezultat toga jest da sam ga odlučio poništiti”, napisao je čelnik u priopćenju objavljenom na Twitteru.

Mugabeovo imenovanje izazvalo bijes mnogih

Njegovo ovotjedno imenovanje izazvalo je bijes mnogih koji podsjećaju da se zdravstveni sustav Zimbavea, kao i puno drugih javnih usluga, urušio pod Mugabeovim autoritarnim režimom.

Velika Britanjia, bivša kolonijalna sila, u subotu se pridružila kritikama i odluku WHO-a nazvala “iznenađujućom i razočaravajućom”, posebice u svjetlu sankcija koje su Sjedinjene Države i Europska unija odredile Mugabeu.

Aktivist i odvjetnik za ljudska prava iz Zimbabvea Doug Coltar je napisao na Twitteru da je ambasadorom dobre volje WHO-a postala “osoba koja putuje zrakoplovom u Singapur na liječenje jer je uništila medicinski sustav Zimbabvea”.

Izvor:Hina

Podijeli objavu