Podijeli objavu

Ne moraš biti profesionalni kuhar da bi znao kako ove stvari ne bi smi raditi, no svima nam se dogodi. Zato je dobro podsjetiti se…

Hrana koju pripremamo sami trebala bi biti hranjiva i sigurna, no stručnjaci upozoravaju na vrlo česte pogreške u pripremi hrane:

1. Probati ili baciti

Svi smo mi nekad stavili u usta staru hranu kako bismo provjerili je li još dobra za jelo. I sami znate kako takvo iskustvo baš i nije za pamćenje, a pogotovo ako se hrana pokvarila. Najsigurnije je staru hranu jednostavno baciti.

2. Oprati ili poslužiti

Stavljanje kuhanog ili pečenog mesa na tanjur na kojem je stajalo prije termičke obrade nije najbolje rješenje. Tanjur na kojem je stajalo sirovo meso trebalo bi barem oprati vrućom vodom i deterdžentom prije nego što se na njega stavi neka druga hrana, no najbolje bi bilo upotrijebiti drugi tanjur.

3. Kako pravilno otopiti hranu

Otapanje hrane na radnoj površini nipošto se ne preporuča. Na sobnoj temperaturi štetni organizmi vrlo se brzo razmnožavaju te hrana postaje nesigurna za jelo. Radije otapajte hranu u mikrovalnoj, u hladnjaku ili u hladnoj vodi.

4. Ne, ne i ne

Pranje mesa ili peradi izbjegavajte jer na taj način možete kontaminirati sudoper i radne površine. Dakle, ako to činite, sve biste morali dobro dezinficirati, a ne zaboravimo kako dostatnom termičkom obradom tih namirnica “ubijamo” neželjene bakterije.

5. Ne liži!

Lizanje kreme ili nepečene smjese za kolače ili konzumiranje drugih namirnica u kojima se nalaze sirova jaja nikako nije pametno. To je možda velik užitak, ali sirova jaja mogu sadržavati salmonelu ili druge opasne bakterije.

6. U hladnjaku ili na radnoj površini

Mariniranje mesa (ili ribe) na radnoj površini ne dolazi u obzir. Ostavljanje mesa na sobnoj temperaturi omogućuje ubrzano razmnožavanje bakterija, stoga meso i ribu uvijek marinirajte u hladnjaku.

7. Nipošto!

Korištenje marinade od sirovog mesa na kuhanoj ili pečenoj hrani je apsolutno nepreporučljivo!

8. Kuhaj, dinstaj, peci

Nedovoljna termička obrada mesa, peradi, ribe ili jaja jedan je od najčešćih uzroka trovanja hranom. Namirnice dobro termički obradite kako biste to spriječili.

9. Higijena je pola zdravlja

Nedovoljno pranje ruku u kuhinji možete skupo platiti. Perite ruke što češće, i to toplom vodom i s puno sapuna.

Izvor: Foodsafety

Podijeli objavu