Podijeli objavu

Američki bombarderi B-52 s nuklearnim naoružanjem pripremaju se kako bi mogli biti 24 sata u pripravnosti, tvrde izvori iz američkog zračnih snaga. To je prvi puta da SAD uvodi ovakve mjere nakon Hladnog rata.

U izvješću koje je objavljeno na američkom portalu koji je posvećen vojsci i obrani, Defense One, general David Goldfein, zapovjednik američkih zračnih snaga, rekao je da američki vojni zapovjednici reagiraju na nove razine prijetnji, prenose američki mediji.

– Svijet je opasno mjesto i imamo ljude koji otvoreno govore o korištenju nuklearnog oružja – rekao je general Goldfein. Napomenuo je kako još nisu dobili nikakvu službenu naredbu da se nuklearni bombarderi stave u stanje pripravnosti, ali je potvrdio da su pripreme u tijeku.

– Ovo je samo još jedan korak u nizu kako bi osigurali našu spremnost. Na to ne gledam kao na planiranje nekog specifičnog događaja, već više kao na realnu globalnu situaciju u kojoj se nalazimo i kako osigurati da idemo naprijed – navodno je izjavio general Goldfein.

Pripreme su navodno počele u vojnoj bazi Barksdale u Louisiani, gdje se nalaze i bombarderi B2, te glavno zapovjedništvo vojnih zračnih snaga (Global Strike Command), koje nadzire cjelokupno američko nuklearno naoružanje.

Navodno se u Barksdaleu postavljaju kreveti za više od 100 članova posade koji će upravljati sa maksimalno devet bombardera koji će biti na obližnjoj pisti.  Defense one također navodi da Barksdale, ali i druge vojne baze s nuklearnim bombarderima pripremaju svoja postrojenja za primitak novog modela nuklearnog krstarećeg projektila.

Američko ministarstvo obrane još nije komentiralo ove navode.

Izvor: 24 sata

Podijeli objavu