Podijeli objavu

Američka rock&roll i blues legenda Fats Domino umro je u dobi od 89 godina objavile su svjetske agencije, pozivajući se na izjavu mrtvozornika u Louisiani.

Legendarni pjevač i pijanist iz New Orleansa, čije je pravo ime bilo Antoine Dominique Domino Jr., umro je u miru okružen obitelji i prijateljima. Za njega se 2005. nakratko vjerovalo da je poginuo u naletu uragana Katrina na New Orleans, bio je pionir rock&rolla 50-tih godina prošlog stoljeća. Prodao je 65 milijuna ploča, više od ikoga u tom razdoblju izuzev Elvisa Presleya.

Njegovi hitovi bili su brojni: od “Blueberry Hill” i “Ain’t That A Shame”, preko “Blue Monday”, “I’m Walkin'”, “Whole Lotta Loving”, “Hello, Josephine” do “Walking to New Orleans” i “Let the Four Winds Blow”.

“Zbog nedostatka boljeg načina da se to kaže, on je živuća hodajuća legenda među nama u New Orleansu”, rekla je Irma Thomas za New York Times 2007.

Rođen je 26. veljače 1928. u New Orelansu kao jedno od devetero djece u obitelji, a već kao tinejdžer počeo je nastupati u noćnim klubovima.

‘Amazing Grace’ za B.B. Kinga

Kao i njegovi suvremenici Chuck Berry i Little Richard, bio je crni izvođač koji je uspio doći do bjelačke publike i zacrtati oblik ranog rocka.

Njegova je slava počela pomalo blijediti nakon što su 60-tih godina prošlog stoljeća na pozornicu došli britanski izvođači i drugi oblici rocka.

Godinama nije želio nastupati i rijetko je napuštao New Orleans, ali jedna od takvih prilika kada je ipak nastupio bilo je 2015. na sprovodu B.B.Kinga gdje je izveo “Amazing Grace”.

Domino je dugo godina stanovao u dijelu New Orleansa pod imenom Ninth Ward, četvrti koja je najviše stradala od Katrine i nije poslušao prve pozive za evakuaciju kada se uragan približavao.

Neko vrijeme vjerovalo se da je poginuo u poplavi i riječi “R.I.P. Fats nedostajat ćeš” bile su ispisane na zidovima njegove poplavljene kuće.

Kasnije se saznalo da su Domino i njegova obitelji spašeni i prebačeni u zajedničko sklonište.

Godine 1968. postao je prvi glazbenik – zajedno s Elvisom Presleyem, Churckom Berryjem, Jamesom Brownom i Ray Charlesom – koji je upisan u Dvoranu slavnih.

Izvor: Hina

Podijeli objavu