Podijeli objavu

“Ugovor o najstarijem kreditu od 1,06 milijardi”, koji imamo u posjedu, naziv je takozvanog roll-up kredita potpisanog 8. lipnja 2016. između “Agrokora”, zajmodavaca i agenta kredita, koji sadrži niz odredaba koje tim kreditorima daju pune ovlasti u upravljanju procesom “lex Agrokor”.

Dapače, “Ugovor o najstarijem kreditu” de facto u jednom važnom dijelu stavlja “izvan snage” “lex Agrokor” i kreditorima daje sve ovlasti u donošenju i provođenju nagodbe vjerovnika i restrukturiranju “Agrokora”.

Najznačajnije odredbe su one koje govore o tome da se plan restrukturiranja i nagodba vjerovnika ne mogu donijeti bez odobrenja zajmodavaca iz tog kredita te da Hrvatska vlada ne smije smijeniti Antu Ramljaka kao izvanrednog povjerenika ili glavnog savjetnika u procesu “lex Agrokor” jer bi se to smatralo povredom ugovora o kreditiranju.

Uz to, ugovorom je određeno da će se sporovi između potpisnika ugovora rješavati po anglosaksonskom pravu, a ne po hrvatskom ili kontinentalnom, što ustvari znači da bi se sve arbitražne radnje i pravni sporovi vodili vjerojatno u Londonu ili Washingtonu.

Uloga agenta

To su glavne odredbe ugovora do kojeg smo došli na Zemljišnoknjižnom odjelu Općinskoga građanskog suda u Zagrebu. Ugovor je tamo priložen prilikom upisa brojnih zabilježbi na čitav niz “Agrokorovih” nekretnina koje su do rujna ove godine, kad je zabilježba stavljena, bile neopterećene zaduženjima. Riječ je o spisu koji ima ukupno 1500 stranica, a sastoji se od “Ugovora o kreditnom zalogu” te “Ugovora o najstarijem kreditu” sročenog na 209 stranica, koji su u spisu priloženi na engleskom jeziku, uz ovjereni prijevod na hrvatski.

Također je u spisu niz dokumenata o svakoj nekretnini na koju je stavljena zabilježba o kreditu, kao i podaci iz sudskog registra o tvrtkama iz koncerna “Agrokor”, zajmodavcu i agentu. U samom ugovoru nema popisa svih sudionika u kreditu, a u zemljišnim knjigama založno pravo na nekretninama upisao je agent, a ne zajmodavac, što – doznajemo od stručnjaka – nije uobičajeno u našem pravnom sustavu.

Izvor:Slobodna Dalmacija

 

Podijeli objavu