Podijeli objavu

Srbi u Mostaru su još jednom izigrani i prevareni. Ostavljeni da se kisele na vjetrometini ličnih interesa velikih prijatelja Drana Čovića i Milorada Dodika.

 Još jedan pokušaj da se na dnevnom redu Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) nađu amandmani na Ustav HNK-a, kojima se Srbima daje konstitutivnost u ovom kantonu, a srpski jezik i ćirilica uvode kao službeni jezik i službeno pismo u Ustavu HNK nije prošao.

Predstavnici hrvatskih partija nisu željeli da prisustvuju raspravi i tako doveli do propasti još jedan pokušaj da se Srbima obezbjedi minimum zagarantovanih prava.

A nije prošlo puno od Čovićeve posjete Trebinju kad je u velikom stilu govorio kako je Mostar nazamisliv bez srpskog naroda. U ovom trenutku, prije da je nezamisliv sa Srbima koji bi dobili konstitutivnost.

Zanimljivo je da je Čović nedavno obećao i Dodiku da će riješiti pitanje Srba u kantonima u kojima to nije učinjeno. Danas, pomalo zaboravni predjsednik HDZ-a priča drugu priču. Kaže ne bi d se bavi politizacijom.

Zato, dok Srbi u Mostaru i dalje ostaju bez konstitutivnosti, bez prava na jezik, obrazovanje, rad… Čović iz Sarajeva poručuje: “Do kraja razumijemo problem, spremni smo ga riješiti, ali ne politizujući ga 12 mjeseci pred izbore”. Jer, ko je lud da nešto mijenja i radi u predizbornoj godini bez političe koristi.

Vesna Saradžić (SDP), potpredsjednica Skupštine HNK-a, predsjednica Kluba Srba je na bojkotovanje jučerašnje sjednice od strane zastupnika Kluba Hrvata rekla je kako je to najbolje pokazalo kakav je njihov odnos prema rješavanju ovog problema.

“Iskreno se nadam da Čović nema prave informacije, inače se ne bi desilo da kao član Predsjedništva se zalaže da država BiH krene što brže i u što većem kapacitetu prema EU, a s druge strane na kantonalnom nivou tu istu državu ruši jer se ne poštuje odluka Ustavnog suda vezano za konstitutivnost naroda u BiH, konkretno konstitutivnost Srba u HNK-a”, kazala je Saradžić.

 Cirkus u režiji HNK

Za Dušana Gola, predsjednika Koordinacionog odbora srpskih organizacija u Mostaru, ovo se pretvorilo u cirkus u kojem se nalazi cijeli HNK-a.

“Mi smo potpuno razočarani načinom na koji su postupili zastupnici iz reda hrvatskog naroda kada su odlučili eskivirati ovu sjednicu. Nama bi bilo puno poštenije, moralnije i hrabrije da su došli na sjednicu i iznijeli svoje argumente zašto su protiv konstitutivnosti Srba u ovom kantonu i da se glasa javno, da mi znamo na čemu smo. Ovako, zamajavanjem javnosti i nas, uskraćivanjem nam prava na svim nivoima, nama kao narodu nema smisla više”, poručio je Golo.

On već godinama upozorava na štetne posljedice neriješenog ustavnog položaja Srba, a jedna od njih je da u mnogim kantonima u FBiH visokoobrazovani srpski kadrovi ne mogu naći zaposlenje.

Prema njegovim riječima, samo u Mostaru lično poznaje 80 Srba sa završenim fakultetima, koji ne mogu raditi u entitetskim, kantonalnim i opštinskim organima u ovog gradu zato što kanton ignoriše odluku Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti sva tri naroda na cijeloj teritoriji BiH.

“Za te ljude nema šanse da rade u struci nego moraju da rade šta stignu od raznoraznih fizičkih poslova preko vinograda sve do benzinskih pumpi. A to je zato što Srbi nemaju riješen ustavnopravni status i nemaju političku moć zato što od 2008. nije bilo izbora u Mostaru”, kaže Golo.

Nema podrške iz RS

On navodi da je podrška iz RS i srpskih predstavnika na državnom i entitetskom nivou samo deklarativna, a smeta im to što se, kako kaže, dva srpska bloka svađaju preko leđa Srba koji žive u FBiH.

“Dejtonski sporazum je dao Srbima u Mostaru velika prava koja možemo iskoristiti ako bismo uz pomoć oba srpska bloka iz RS uspjeli da ostvarimo dobar izborni rezultat na narednim izborima”, kaže Golo.

Podsjećamo, uprkos odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH iz 2000. i 2002., u Ustavu Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Srbi ni do dan-danas nisu konstitutivni narod.

Podijeli objavu