Podijeli objavu

Zemlja je krhka stvar koja je čak u stanju sama sebe uništiti, rekao je papa Franjo astronautima na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS), dodavši da su imali priliku gledati planet ‘Božjim očima’.

Franjo je proveo 20 minuta u videorazgovoru sa šest članova posade ISS-a, uputivši im nekoliko pitanja, znatiželjan poput kakvog školarca. ‘Pozdrav ESA-i (Europskoj svemirskoj agenciji) i Vatikanu. Ovdje ISS. Čujemo vas glasno i čisto’.

‘Dobro jutro ili dobra večer. S vama u svemiru nikad se ne zna (koje je doba dana)’, rekao je Papa sjedeći za stolom i gledajući u televizijski monitor.

Franju su dirnule riječi zapovjednika misije Randyja Bresnika, jednog od trojice američkih članova posade, koji je rekao da mu je najbolje iskustvo u svemiru to ‘što može gledati Božje djelo iz njegove perspektive’. ‘Ne možete doći ovamo i vidjeti neopisivu ljepotu naše Zemlje a da vas to ne dirne u dušu’, rekao je Bresnik Papi dodajući ‘ovdje nema granica, nema sukoba, samo mir’.

Odgovarajući mu, Franjo je rekao da je Bresnik ‘shvatio da je Zemlja prekrhka i da prolazi u trenutku’. ‘Ona je vrlo krhka stvar, atmosfera je tanka, može joj se lako naškoditi, može se sama uništiti, a vi ste je gledali Božjim očima’, rekao je Franjo.

Papa, drugi katolički poglavar koji je telefonski razgovarao s ISS-om nakon pape Benedikta koji je to učinio 2011., puno je puta apelirao na zaštiti okoliša. U encikliki objavljenoj 2015. pozvao je da se poduzmu mjere za smanjenje štetnih posljedica globalnog zatopljenja uzrokovanog ljudskom aktivnošću.

Sergey Ryazansky, jedan od dvojice Rusa na ISS-u, rekao je da je odlučio postati kozmonaut jer je njegov djed bio jedan od glavnih inženjera koji su gradili Sputnjik, prvi umjetni satelit koji je Sovjetski Savez poslao u Zemljinu orbitu 1957. tijekom Hladnog rata. ‘Korijeni su naša nada i naša snaga. Ne zaboravite korijene’, odgovorio mu je Papa.

 Talijanski astronaut Paolo Nespoli, koji je prevodio ruskim i američkim kolegama, zahvalio je Franji što se ‘ukrcao na svemirsku postaju’ i ‘poveo nas u još više sfere’.

Tada se čuo glas iz kontrole misije: ‘Postaji: Sada se vraćamo na normalnu operativnu komunikaciju’.

Izvor: Hina

Podijeli objavu