Podijeli objavu

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda bh. entiteta RS stavio je veto na “Rezoluciju o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti” tog bh. entiteta. Iz Kluba Bošnjaka smatraju da entitet ovom rezolucijom zadire u nadležnosti države Bosne i Hercegovine.

Šef Kluba Bošnjaka Mujo Hadžiomerović rekao je za agenciju Patria da bi Rezolucija mogla biti osporena u Vijeću naroda ukoliko bi veto podržao i Klub Hrvata u Vijeću.

Narodna skupština RS usvojila je glasovima vladajuće koalicije SNSD, SP i SDS-K rezoluciju kojom proglašavaju vojnu neutralnost tog bh. entiteta, odnosno da je RS opredijeljena da svaki budući status koordinira s Republikom Srbijom kao potpisnicom Dejtonskog sporazuma.

Predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović rekao je za agenciju Patria da je Rezolucija test za Dragana Čovića, koji treba da se odredi između Dodika i NATO-a.

“Čović sada može dokazati da nije samo deklarativno za NATO”, rekao je Cvitanović.

Klub Hrvata u Vijeću naroda RS ima osam delegata. On kaže da će se HDZ 1990 u Vijeću naroda RS usprotiviti Rezoluciji. Imaju jednog delegata. To će isto uraditi i Tomislav Tomljanović iz HNS-a. Ne zna kako će glasati delegati HSP-a i HDZ-a BiH, koji također imaju po jednog delegata.

U Klubu Hrvata sjedi i jedan delegat SP-a, jedan iz SDS-a i dva iz SNSD-a

“Klub Hrvata, nažalost, zbog nemogućnosti izbora legitimnih predstavnika u Vijeću naroda RS do sada nije imao kapacitet pokrenuti pitanje vitalnog nacionalnog interesa”, rekao je Cvitanović.

Izvor: Patria

Podijeli objavu