Podijeli objavu

Beograd — Granica između Srbije i Bosne i Hercegovine bit će utvrđena do kraja godine, izjavio je u Beogradu srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić nakon susreta s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Srbijanska komisija već radi na utvrđivanju međudržavne granice i nadamo se da će Srbija uskoro imati svoje prijedloge, a očekujemo i saglasnost iz Bosne i Hercegovine, najavio je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare s Dodikom.

Vučić je poručio kako će Srbija nastojati da konstuktivnim prijedlozima “ne naškodi interesima srpskog i drugih naroda u BiH”.

Jedna od tema razgovora Vučić-Dodik bila je i priprema deklaracije o očuvanju srpskog identiteta i jezika, a nacrt tog dokumenta najavljen je za drugu polovinu novembra.

Dodik se Vučiću požalio na “sve goru” situaciju Srba u Bosni i Hercegovini.

“Hrvati su inscenirali priču s popisom da tamo živi manje Hrvata nego što ih ima. Zato se RS pobunila protiv objavljivanja tih podataka o popisu, pa sada imamo problem da se ispuni upitnik na putu ka EU”, ustvrdio je Dodik, prenosi federalna.ba.

On je BiH ocijenio kao “teško održivu zemlju” jer je “eksperiment stranaca” koji su kreirali sve dogovore, a američku ambasadoricu u Sarajevu Maureen Cormack je optužio za “monopol nad dogovorima” među akterima u BiH.

“Dayton je oskrnavljen, promijenjena je bit”, rekao je Dodik i naglasio kako očekuje pomoć Srbije i da “neće ništa osim garancija Daytonskog sporazuma”.

Dodik kaže kako od visokog predstavnika u BiH “očekuje izvještaj o radu i za Beograd, jer su Srbija i Hrvatska garanti Daytona”.

Vučić i Dodik razgovarali su i o projektima infrastrukture, gradnji mosta između Ljubovije i Bratunca, te autocestama koje bi povezali BiH i Srbiju o čijim pravcima postoje sporovi unutar BiH, da li graditi preko Tuzle i Bijeljine ka sjeverozapadu Srbije ili se povezati sa centralnim i jugozapadnim dijelom na relaciji Sarajevo-Višegrad.

“Smatrali smo da ovim pomažemo ne samo Srbima, već i Bošnjacima, ne samo BiH, već i centralnoj Srbiji, ali ne možemo ono što BiH ne želi”, rekao je Vučić.

 

(StarMo)

Podijeli objavu