Podijeli objavu

U Makedoniji se u nedjelju održava drugi krug lokalnih izbora u kojemu građani Makedonije biraju gradonačelnike 35 općina, javio je Tanjug pozivajući se na makedonsku novinsku agenciju MIA-u.

Drugi krug lokalnih izbora odvija se na 1517 birališta u kojima pravo glasa ima 833.710 građana. U prvom izbornom krugu 15. listopada izabrani su gradonačelnici grada Skoplja i načelnici 45 općina.

Makedonski vladajući socijaldemokrati pobijedili su u prvom krugu, što ukazuje na veliku potporu novoj makedonskoj vladi koja se zauzela za ubrzano pridruživanje Makedonije NATO-u i Europskoj uniji.

Socijaldemokrati premijera Zorana Zaeva i nacionalistička VMRO-DPMNE, koja je vladala Makedonijom više od desetljeća, suočili su se na izborima za gradonačelnike i vijećnike u 50 gradova i općina u kojima Makedonci čine većinu. Etnički Albanci tvore većinu u preostalih 35 gradova i općina.

Stranački dužnosnik socijaldemokrata (SDSM) Mile Zečević nakon prvog kruga objavio je da je njegova stranka pobijedila u 40 gradova i općina nazivajući to “pobjedom demokracije”.

Premijer Zaev je preuzeo dužnost u svibnju, skoro šest mjeseci nakon izbora održanih u prosincu 2016., čime je okončana dvogodišnja politička kriza oko skandala prisluškivanja koji je doveo do pada prethodne vlade.

Njegov sporazum s političkim strankama etničkih Albanaca, koji čine skoro trećinu stanovništva Makedonije, izazvao je ljutnju nacionalista, koji su u travnju upali u parlament nakon što je na mjesto predsjednika parlamenta izabran etnički Albanac.

Glavna oporbena konzervativna stranka VMRO-DPMNE do izbora je imala većinu mandata na lokalnoj razini, osvojivši na izborima prije četiri godine 56 od 81 općine, dok su socijaldemokrati tada osvojili četiri općine.

Makedonija, bivša jugoslavenska republika od oko 2 milijuna stanovnika, proglasila je 1991. neovisnost, izbjegla ratna događanja koja su pratila raspad bivše Jugoslavije, ali je nešto kasnije doživjela pobunu svoje brojčano jake albanske manjine, što je 2001. zamalo dovelo do raspada zemlje.

Izvor: Hina

Podijeli objavu