Podijeli objavu

Einstein je 1922. bio na japanskoj turneji i tom prilikom boravio u hotelu Imperial u Tokiju. Dostavljač mu je donio pošiljku, a legendarni nobelovac mu je umjesto napojnice ‘uvalio’ dvije mudre poruke…

Alberta Einsteina ne treba posebno predstavljati. Po mnogima najveći fizičar svih vremena otkrio je niz osnovnih zakona prirode, a njegova osebujna frizura jedna je od najprepoznatljivijih u povijesti.

Nedavno je otkrivena jedna od njegovih brojnih anegdota, zbog koje je ovih dana nepoznati kupac na aukciji u Jeruzalemu izdvojio čak 1,5 milijuna dolara (9,5 milijuna kuna). Priču je prenio BBC, a ide ovako…

Einstein je 1922. godine bio na turneji u Japanu i u to vrijeme je doznao da će biti predložen za Nobelovu nagradu za fiziku. Bio je smješten u tokijskom hotelu Imperial, gdje mu je jedan dostavljač donio pošiljku.

Čuveni nobelovac mu je, navodno, umjesto napojnice predao dvije poruke napisane na njemačkom jeziku.

Na jednoj je napisao:

– Miran i skroman život donosi više sreće od stalne i nemirne potrage za uspjehom.

…dok se na drugoj nadovezao:

– Gdje ima volje, ima i načina.

Aukcijska kuća Winner’s, koja je organizirala aukciju u Jeruzalemu, potvrdila je da je Einsteinova ‘teorija o sreći‘ prodana za 1,5 milijuna dolara, no podatke o kupcu i prodavatelju nisu otkrili.

Osim Einsteinovih bilješki na aukciji su ponuđeni i ostali predmeti njemačkog genijalca, među kojima i pisma koje je napisao pred kraj svog života.

Početna cijena njegove ‘teorije o sreći’ bila je 2.000 dolara, no na kraju se ispostavilo da je prodana za milijunski iznos.

Izvor: BBC

Podijeli objavu