Podijeli objavu

Paul Manafort, bivši voditelj kampanje američkog predsjednika Donalda Trumpa, u ponedjeljak se predao saveznim vlastima, javlja CNN. Manafort je u ured FBI-a u Washingtonu stigao u ponedjeljak ujutro.

Američki mediji pišu kako se radi o prvim optužnicama u istrazi o mogućoj umiješanosti Rusije u predsjedničke izbore 2016.

Radi se o prvim optužnicama u istrazi posebnog savjetnika ministarstva pravosuđa Roberta Muellera koji je zadužen za istragu o navodnom miješanju Moskve u izbore na kojima je pobijedio Trump. Manafort je optužen po 12 točaka, između ostalog i za zavjeru protiv Sjedinjenih Američkih Država, zavjeru za pranje novca.

ILEGALNO PRIMAO MILIJUNE OD PRORUSKE STRANKE

Mediji također javljaju i da je bivši Manafortov suradnik, Rick Gates, predao vlastima. Šezdesetosmogodišnji Manafort bio je voditelj Trumpove predsjedničke kampanje od lipnja do kolovoza 2016., a ostavku je podnio nakon izvješća da je ilegalno primio milijune od proruske političke stranke u Ukrajini.

Manafort, bivši voditelj kampanje američkog predsjednika Donalda Trumpa, optužen je sa svojim pomoćnikom za pranje novca i zavjeru protiv Sjedinjenih Država, a krivnju za lažne iskaze priznao je i predsjednikov savjetnik George Papadopolous, objavio je u ponedjeljak ured posebnog federalnog savjetnika.

Manafort i Rick Gates, poslovni partner koji je bio njegov asistent u kampanji, optuženi su u petak prema optužnici koja je otkrivena u ponedjeljak nakon što su se predali FBI-ju, priopćio je posebni savjetnik.

Mueller već neko vrijeme istražuje njegove financijske transakcije u poslu s nekretninama i njegov rad za političku grupaciju Stranku regija koja je podržavala bivšeg ukrajinskog čelnika Viktora Janukoviča.

Gates je dugogodišnji Manafortov poslovni partner i povezan je s mnogim zajedničkim ruskim i ukrajinskim oligarsima. Trump opetovano niječe optužbe za udruživanje s Rusima, a istragu je nazvao “lovom na vještice”.

12 TOČAKA OPTUŽNICE

“Optužnica sadrži 12 točaka: zavjeru protiv Sjedinjenih Država, pranje novca, neregistrirano zastupanje stranog aktera, lažne izjave za FARA-u, lažni iskazi, te sedam slučajeva nepodnošenja izvještaja o stranim bankama i računima”, stoji u priopćenju.

FARA je kratica za Foreign Agents Registration Act američkog ministarstva pravosuđa koja od pojedinaca koji zastupaju inozemne interese u SAD-u zahtijeva da periodično podnose izvještaje o svojem odnosu s tim akterima. U ponedjeljak je objavljeno da je krivnju za lažne iskaze FBI-ju 5. listopada priznao i George Papadopolous, međunarodni odvjetnik za energetiku koji je bio Trumpovog savjetničkog tima tijekom kampanje.

U optužnici stoji kako su Manafort i Gates generirali desetke milijuna dolara prihoda iz suradnje s ukrajinskim političkim strankama i čelnicima te da su taj novac prali kroz američke i strane entitete kako bi sakrili isplate između 2006. i najranije 2016. godine.

GLUMILI DA SU AGENTI UKRAJINSKIH POLITIČKIH STRANAKA

Dvojac je svoje djelovanje i zaradu krio glumeći da su agenti ukrajinskih političkih stranaka. Bit će odvedeni pred federalni okružni sud, rekao je glasnogovornik FBI-ja. Njihovi odvjetnici nisu još komentirali slučaj.

Šezdesetosmogodišnji Manafort bio je voditelj Trumpove predsjedničke kampanje od lipnja do kolovoza 2016., a ostavku je podnio nakon izvješća da je ilegalno primio milijune od proruske političke stranke u Ukrajini.

MOSKVA JE ŽELJELA DISKREDITIRATI HILLARY CLINTON

Istrage o odnosu između Rusa i Trumpove kampanje, u što su uključene istrage Muellera i kongresnih odbora, traju otkad je Trump preuzeo dužnost u siječnju. On je odbacio bilo kakvu vezu s Rusima, a istrage je prozvao “lovom na vještice”. Optužbe odbacuje i Kremlj.

Američke obavještajne agencije su ranije ove godine zaključile kako se Moskva umiješala u kampanju, hakirajući i objavivši elektroničku poštu demokrata kako bi osramotili njihovu kandidatkinju Hillary Clinton. Mueller već neko vrijeme istražuje Manafortove financijske transakcije, nekretninske poslove i rad za političku grupaciju Stranku regija koja je podržavala bivšeg ukrajinskog čelnika Viktora Janukoviča.

Izvor: CNN

 

Podijeli objavu