Podijeli objavu

Kenijski predsjednik Uhuru Kenyatta pobijedio je na prošlotjednim ponovljenim predsjedničkim izborima s nešto više od 98 posto glasova birača, rekao je u ponedjeljak predsjednik izbornog povjerenstva.

Odziv na izbore, koje je bojkotirao oporbeni čelnik Raila Odinga, bio je nešto manji od 39 posto od ukupno 19,6 milijuna registriranih birača, rekao je Wafula Chebukati.

Dinamična zemlja, prva po gospodarstvu u istočnoj Africi, Kenija se nalazi u najgoroj političkoj krizi unazad deset godina. Kriza je počela kad je Vrhovni sud poništio predsjedničke izbore 8. kolovoza jer “prebrojavanje glasova nije bilo niti transparentno niti ga je bilo moguće provjeriti”. Tada je također pobijedio Kenyatta.

Odinga (72), već tri puta gubitnik u utrci za predsjednika (1997., 2007. i 2013.) izvršio je pritisak u vezi reforme izbornog povjerenstva koje je provelo neke promjene, ali nedovoljne, po oporbi.

Predsjednik povjerenstva i sam je izrazio sumnju u kapacitet povjerenstva da zajamči vjerodostojno glasovanje, učvrstivši njegovu odluku da bojkotira izbore.

Na izborima 8. kolovoza, koje je Vrhovni sud poništio, izlaznost je bila oko 80 posto. Nakon što su rezultati poništeni uslijedili su masovni prosvjedi nezadovoljnih i podjele među stanovništvom, uglavnom po etničkim linijama.

Nakon predsjedničkih izbora 2007.  koje je Odinga izgubio od Mwaija Kibakija, u sukobima između raznih strana ubijeno je više od 1000 ljudi.

Izvor: Nacional.hr

Podijeli objavu