Podijeli objavu

Španjolski državni tužitelj traži podizanje optužnice protiv katalonskog separatističkog vođe Carlesa Puigdemonta i drugih članova katalonske vlade nakon što je njihov parlament prošlog tjedna proglasio neovisnost. Tužitelj Jose Manuel Maza kaže kako bi se katalonski čelnici na sudu mogli suočiti s optužbama zbog pobune i građanskog neposluha. Iako nisu navedena imena svih koje bi optužnica mogla zahvatiti, u dokumentu iz ureda glavnog državnog tužitelja navodi se Puigdemontovo ime.

Prema španjolskom zakonu, zahtjev glavnog državnog tužitelja sada će razmatrati relevantni suci koje Maze traži da ispitaju separatističke lidere. No, mediji pišu kako su Puigdemont, ali i ostatak smijenjenog katalonskog vodstva pobjegli u Bruxelles.

Maza je rekao kako traži podizanje optužnice protiv katalonskih čelnika “jer su njihove akcije tijekom protekle dvije godine izazvale institucionalnu krizu koja je kulmininirala jednostranim proglašavanjem neovisnosti, što je suprotno španjolskom Ustavu”.

Prema španjolskom zakonu, za kazneno djelo pobudne određena je maksimalna kazna od 30 godina zatvora, dok je za građanski neposluh moguće dobiti do 15 godina zatvora.

Puigdemont se trenutno nalazi u Bruxellesu iz kojega bi, s ostalim članovima svoje vlade, mogao imati obraćanje za medije tijekom dana, kazao je u ponedjeljak Hini izvor iz katalonske vlade u Barceloni.

Istodobno, njegova stranka objavila je u ponedjeljak kako će izići na izvanredne izbore u Kataloniji, koje je za dva mjeseca sazvala španjolska vlada i premijer Mariano Rajoy.

MASOVNI PROSVJEDI NA ULICAMA BARCELONE

Ova najava stigla je nakon što su u subotu na snagu stupile mjere španjolske vlade kojima su s dužnosti razriješeni predsjednik katalonske vlade Carles Puigdemont, potpredsjednik vlade Oriol Junqueras te njihovi ‘ministri’ kao i direktor i šef katalonske autonomne policije.

U nedjelju se na ulicama Barcelone okupilo stotine tisuća zagovornika jedinstva Španjolske koji su podržali uvođenje izravne vlasti Madrida u Kataloniji nakon što je ta pokrajina proglasila neovisnost.

Izvor: Hina

Podijeli objavu