Podijeli objavu

Europa će uskoro dobiti prvi podvodni restoran. Izgradit će se na jugo-istočnoj norveškoj obali, najavili su iz norveškog arhitektonskog ureda Snøhetta. Restoran koji će moći primiti do 100 gostiju nalazit će se na samoj obali. Betonska konstrukcija jednim će dijelom biti izvan morske površine, a drugi dio bit će uronjen pod vodom. Kroz veliku staklenu stijenu, promjera 11 metara, posjetitelji restorana moći će promatrati morsko dno i podvodni svijet.

Naziv zgrade je jednostavan ‘Under’ (‘Ispod’), a sezat će pet metara ispod morske razine. Betonski zidovi bit će debeli jedan metar, a konstruirani su tako da izdrže i najteže morske uvjete. Norveški arhitektonski ured koji stoji iza ovog projekta poznat je po projektiranju zgrade Norveške Nacionalne Opere i baleta u Oslu i Biblioteke Alexandrina u Egiptu.

Gradnja restorana će započeti u veljači 2018., a otvaranje restorana predviđeno je početkom 2019. Prvi europski podvodni restoran izgradit će se u selu Båly. Restoran će imati tri razine. Prva razina je ulaz, gdje su smješteni i toaleti, nakon toga gosti se spuštaju do bara sa šampanjcima, koji obilježava prelazak s kopna u ocean. U najnižem dijelu nalazi se prostorija za objedovanje.

“Jedna od prednosti ove zgrade je način na koji povezuje prirodu i zemlju te kako se iz sigurnosti kopna, dramatično spuštate kroz tu betonsku cijev na morsko dno. Na taj način doživljavate nešto što se ne doživljava inače”, kazao je Rune Grasdal glavni arhitekt na projektu. Grasdal je zgradu usporedio s periskopom uronjenim u more, ističe kako im je bitno da se ljudi osjećaju sigurno te da nema mjesta klaustrofobiji.

Arhitektima je bilo važno i očuvanje okoliša te su se njime vodili u izradi projekta. Baš zato je građevina napravljena od grube betonske ljuske kako bi bila pogodna podloga za školjke i muzgavce. U doba kada će restoran biti zatvoren objekt će služiti kao oceanografski centar koji planira istraživati ponašanje podmorskog života kroz različita godišnja doba.

Izvor: 100 posto.hr

Podijeli objavu