Podijeli objavu
Španjolska Vlada, koja je za primjenu člana 155. Ustava dobila odobrenje španjolskog Senata, nikada nije imala namjeru ukinuti autonomiju Katalonije već da omogući da se politički, društveni i administrativni život ove regije Španjolske vrati u zakonske okvire – kazao je u intervjuu za Fenu ambasador Španjolske u Bosni i Hercegovini Bosco Gimenez Soriano.

Komentirajući nedavna događanja u Kataloniji, napomenuo je da je Vlada Španjolske, osim smjene sadašnjih članova autonomne katalonske vlade, sazvala i izbore u Kataloniji 21. prosinca.

– Nadamo se da će kao rezultat tih novih izbora nastati nova parlamentarna većina koja će omogućiti formiranje nove autonomne vlade i da će ona, bez obzira na svoju političku orijentaciju, fokus aktivnosti smjestiti unutar ustavnog okvira – rekao je španjolski ambasador.

Naglasio je da ove mjere Vlade Španjolske, iako nimalo lake, ali potrebne, imaju prije svega za cilj vraćanje osnovnih prava i sloboda svim Kataloncima, bez obzira na njihovo političko opredjeljenje.

Također, dodao je da je još jedan od prioritetnih ciljeva španjolske Vlade i oporavak privredne aktivnosti u Kataloniji te povjerenja ulagača i potrošača, ozbiljno narušenih “secesionističkim lutanjem Generalitata Katalonije”.

Za izjavu svrgnutog katalonskog premijera Carlesa Puigdemonta, koji je poručio da će se nastaviti  boriti za neovisnost ove španjolske autonomne zajednice, ambasador Soriano kazao je da stranka Puigdemonta (PDeCAT) ima puno pravo da svoj program predstavi glasačima na narednim autonomnim izborima, kao i da se bori za ispunjenje svojih političkih i društvenih ciljeva u zakonskim okvirima.

Ambasador Španjolske u BiH osvrnuo se i na stavove koji su iz BiH dolazili od početka izbijanja krize u Kataloniji.

– Španjolska Vlada iskreno zahvaljuje vlastima BiH na njihovoj podršci teritorijalnom integritetu i ustavnom poretku Španjolske – rekao je Soriano, napomenivši da je prije mjesec dana, Ministarstvo vanjskih poslova BiH izrazilo takav stav u svom službenom priopćenju objavljenom “nakon održavanja nelegalnog referenduma 1. listopada”.

– Također, u kontaktima s različitim nivoima vlasti u BiH, od državnih do lokalnih, primijetio sam posebnu simpatiju prema Španjolskoj. Nije se ulazilo u neosnovana poređenja onog što se dogodilo u bivšoj Jugoslaviji sa situacijom u sadašnjoj Španjolskoj – demokratskoj pravnoj državi, članici Europske unije i NATO-a – istaknuo je.

Ambasador se osvrnuo i na stavove iz EU u vezi sa situacijom u Kataloniji te kazao da je Europska unija, očekivano, izuzetno čvrsto stala u odbranu legaliteta jedne od svojih članica, kakva je Španjolska.

– Svi europski lideri, kako institucija EU, tako i zemalja članica, dali su izričitu podršku Vladi Španolske u izazovu s kojim se morala suočiti – naglasio je.

Na kraju razgovora, zaključio je da “ovaj secesionistički izazov nije izazvao krizu u EU”, već upravo suprotno.

– Ovo što se dogodilo, pokazalo je svu čvrstinu veze između zemalja članica EU. Svi smo svjesni da u Europi koja je davno izbrisala svoje unutrašnje granice, nema smisla crtati nove – mišljenje je ambasadora Soriana.

Dodao je da ekstremnom nacionalizmu, “kao odbacivanju drugog sa egoističnih i ksenofobnih pozicija”, nema mjesta u EU koja teži prevladavanju razlika i predrasuda u okvirima kolektivne solidarnosti.

Izvor: Fena

Podijeli objavu