Podijeli objavu

Saudijski prijestolonasljednik, princ Muhamed bin Salman u nedjelju je, navodno zbog korupcije, uhitio 11 prinčeva, četiri ministra i nekoliko vodećih biznismena, što je potez koji svjetski analitičari tumače potresom na saudijskoj političkoj sceni i očitim prinčevim pokušajem da učvrsti svoje pravo na krunu.

Muhamed bin Salman na čelu je novoosnovanog državnog tijela za borbu protiv korpucije i svom prvom potezu na dužnosti dao je uhititi 11 prinčeva, četiri ministra, desetke bivših ministara i nekoliko vodećih biznismena.

Među uhićenima je princ Alvalid bin Talal, unuk prvog saudijskog kralja i najbogatiji Saudijac.

Odvojeno je kralj Salman, Muhamedov otac, smijenio šefove nacionalne garde i mornarice.

Novo državno tijelo protiv korupcije ima ovlasti izdavati uhidbene naloge i zabraniti napuštanje zemlje.

Glavni državni odvjetnik Saud al-Modžeb izjavio je da činjenica što su mnogi uhićenici članovi kraljevske obitelji “neće omesti čvrstu provedbu pravde”.

Televizija al-Arabija javila je da se radi o istrazi u svezi s pronevjerom novca nakon poplave u Džedi 2009., ali analitičari uhićenja smatraju jasnim pokušajem prijestolonasljednika da učvrsti svoje pravo na krunu.

Kralj Salman je, naime, u lipnju ove godine donio odluku da njegov nasljednik neće biti dotadašnji prijestolonasljednik, kraljev nećak Muhamed bin Najef, i pravo na krunu preusmjerio na svoga sina Muhameda bin Salmana.

BBC u svojoj analizi naglašava kako je ovim hrabrim i unaprijed planiranim potezom, 32-godišnji prijestolonasljednik uklonio sve prepreke u stjecanju potpune kontrole u zemlji.

Uhićenja prinčeva, ministara i biznismena šokirala su Saudijce, nenaviknute na nagle promjene.

Princ Muhamed prilično je popularan, naročito među mladim Saudijcima. Oni stariji i konzervativniji smatraju da previše brza u modernizaciji zemlje.

Nedavno je najavio da će zemlja vratiti umjerenom islamu, iskorijeniti ostatke siromaštva i uvesti socijalne promjene, poput dopuštenja ženama da voze.

Izvor: Hina

Podijeli objavu